Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

V.l.n.r. Neal Descheemaecker, Cédric Sorton en Jeroen Waterloos. © Club Prosper Montagné
Redactie KW

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van restaurant Oh in Sint-Idesbald en Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro in Nieuwpoort. De overige finalisten zijn Florian De Ruyck en Laurence De Smet.

De finalisten moeten eerst pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftvinaigrette bereiden. Daarna volgt Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert wordt crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd.

Geen enkele finalist nam eerder al eens deel aan de finale. Alleen de 24-jarige Laurence De Smet heeft het wel al eens van dichtbij mogen meemaken toen ze als commis van Abel Demeester aantrad. Abel werd ‘Eerste Kok van België 2022’ en Laurence sleepte toen de prijs van ‘beste keukencommis’ in de wacht. Dit jaar is Abel haar coach. Florian De Ruyck uit het Henegouwse Ecaussinnes koos Camille Lazega als commis. Justine De Rijck zal Neal Descheemaecker bijstaan. Jean Gillet wordt de commis van Cédric Sorton, die zich laat coachen door Martin Millouet. Tenslotte wordt Inès Lingier Goovaerts keukencommis van Jeroen Waterloos. Zijn coach is Rein Vanbockrijck.

Peter Goossens, provoost van de koks, en Tim Boury, ambassadeur van de 72ste editie van dit culinair concours.
Peter Goossens, provoost van de koks, en Tim Boury, ambassadeur van de 72ste editie van dit culinair concours. © Ekkow Photography

Traditiegetrouw staat provoost-generaal Eddie Van Maele in voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, provoost van de koks, stelt de technische jury samen.

Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, aanvaardde eerder dit jaar het ambassadeurschap van de 72ste editie van dit culinair concours. Normaliter speelt de ambassadeur een sleutelrol binnen de technische jury. Gezien Neal Descheemaecker, de souschef van Boury, deelneemt aan de finale, zal Tim, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, dit jaar geen deel uitmaken van de jury.

Meesterschapswedstrijd

De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. Deze vzw werd gesticht in 1952. Ze verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier