DNA-onderzoek in strijd tegen hondenpoep in Oostende

Zou wel eens een duur grapje kunnen worden, die boete © Rio
Redactie KW

Uit de enquête ‘Kom uit je schelp’ blijkt dat minstens 34 procent van de Oostendenaars in heel sterke mate te maken hebben met overlast door hondenpoep. Om hardleerse baasjes te sanctioneren zal men DNA-stalen nemen van de drollen in kwestie.

“In het verleden hebben we al acties ondernomen om dat euvel te bestrijden, maar blijkbaar is het aanbrengen van sensibiliseringsborden, het installeren van speciale hondenpoepbuizen en een hoge boete bij vaststellen van een overtreding niet genoeg om dit laakbaar en vervuilend gedrag terug te dringen”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. “Op de buurtspeelpleintjes alleen al werden vorig jaar maar liefst 33.302 drollen opgeruimd! We hebben dan ook een nieuw plan ontwikkeld om er iets aan te verhelpen.”

DNA-Analyse

“Zo mogen honden vanaf 1 september enkel nog op de verharde paden van de speelpleinen én ze moeten aan een korte leiband lopen. Tegen de zomer komen er 150 hondenpoepbuizen bij en we schakelen zes mobiele camera’s in. Binnen ons politieapparaat richten we ook nog een speciale eenheid op van drie personen die in burger controles zullen uitvoeren. En in uitzonderlijke omstandigheden – wanneer blijkt dat iemand herhaaldelijk de regels overtreedt – zal een DNA-analyse van de drollen uitgevoerd worden. Op die manier kan bij de laatste vaststelling de link met eerdere vaststellingen gemaakt en kan de politie meteen verschillende boetes uitschrijven.” Voor een eerste overtreding krijgt men een boete van 100 euro, voor de tweede moet je 200 euro afdokken en bij een derde “misdrijf” 250 euro.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier