“Dit zie je normaal enkel in films”: Valentijnsbaby geboren in vluchtelingencentrum, mét hulp van onthaalmedewerkster
Het vluchtelingencentrum in Jabbeke heeft er binnenkort een piepjonge bewoner bij. In de nacht van dinsdag op woensdag beviel een van de bewoonsters van haar derde kindje. De hulpdiensten werden verwittigd, maar het jongetje kwam uiteindelijk ter wereld aan de onthaalruimte van het centrum. Mét de hulp van een van de medewerksters.
Woensdagochtend, 4.30 uur. De papa in spe rept zich naar het onthaal van het vluchtelingcentrum in Jabbeke. De man verblijft met zijn vrouw en twee kinderen in de tenten helemaal achteraan op het domein. Zijn hoogzwangere vrouw krijgt het plots wel heel zwaar te verduren, waarna de man alarm gaat slaan.
Permanentie
Elke nacht zijn er telkens twee onthaalmedewerkers aanwezig, voor noodgevallen. “Die man is naar het onthaal gegaan en vertelde dat zijn vrouw pijn had”, vertelt directeur Chris De Bruyn. “Een van de medewerksters is met de man meegegaan naar de tenten achteraan het centrum.”
Eva S. nam een walkie talkie mee, zodat ze in contact bleef met haar andere collega. “Eenmaal ter plaatse was het onmiddellijk duidelijk dat de vrouw haar water gebroken was. Eva nam contact op met haar collega om de ziekenwagen te bellen.”
“De vrouw is op de grond gaan zitten en de collega’s hadden nog net de tijd om handdoeken te halen”
Eva en het gezin uit het West-Afrikaanse Guinee verzamelden alle spullen om richting ziekenhuis te gaan. “Samen met de man maakte Eva de vrouw klaar. Dat verliep heel moeizaam, want de vrouw had regelmatig pijn.”
Toen de vrouw arriveerde aan het onthaal van het vluchtelingencentrum, ging het écht niet meer. “De vrouw is op de grond gaan zitten en de collega’s hadden nog net de tijd om handdoeken te halen”, vertelt De Bruyn. “Toen Eva terugkwam, kreeg ze de baby in haar handen. Het is allemaal snel gegaan.”
Goede gezondheid
Even later arriveerden ook de ambulance en mug-arts voor de verdere verzorging. “De vrouw bibberde en had het ook koud tijdens het wachten op de hulpdiensten, maar de collega’s hebben haar in afwachting in handdoeken gewikkeld.”
Zowel de mama als de pasgeboren zoon verkeren in goede gezondheid. Ze verblijven momenteel nog in een ziekenhuis in Oostende, maar keren zo snel mogelijk terug naar het vluchtelingencentrum. “Ik heb uiteraard gesproken met onze medewerkster”, vertelt De Bruyn. “Zij vertelde me dat ze geen schrik had en gewoon gedaan heeft wat ze moest doen. Elk personeelslid krijgt van ons een cursus EHBO, brandveiligheid én hoe ga ik om met stress en agressie. Toen de dokters uiteindelijk arriveerden, werd Eva emotioneel.”
Nadat de ziekenwagen vertrok, keerde Eva terug naar het onthaal. “Daar is ze in tranen uitgebarsten, omdat het zo’n mooi verhaal is. Je ziet dat normaal enkel in films, maar je verwacht natuurlijk niet dat je dat zelf ooit meemaakt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier