Diksmuide voert nieuw systeem in voor afvalophaling: Restafval vanaf 1 april in container

Schepen Marc Deprez bij een exemplaar van het soort container dat de afvalzak zal vervangen. © (Foto ACK)
Redactie KW

De stad zal vanaf 1 april het restafval ophalen in Diftar-containers. Daarin zit een chip die registreert hoeveel afval je aanbiedt. Het gewicht bepaalt hoeveel je zal moeten betalen. Kurt Vanlerberghe (Vooruit) had tijdens de gemeenteraad een aantal kritische vragen.

“We passen hetzelfde systeem en dezelfde tarieven toe zoals die ook van kracht zijn in Ieper, Poperinge en Veurne”, legt schepen van Milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide) uit. “De prijs van de PMD-zak zal per zak van 0,125 euro naar 0,15 euro (en voor scholen van 0,25 naar 0,30 euro) stijgen. Er kan veel meer afval in de PMD-zak, waardoor de restafvalzak minder snelt vult. Daarom kiezen we bij de invoering van de Diftar-containers (vanaf 1 april) voor een tweewekelijkse ophaling. Het tarief per kilo aangeboden restafval is 0,20 euro.

Capaciteit

Er zullen containers zijn met een capaciteit van 40 liter (18 kilo afval), 140 liter (56 kilo) en 240 liter (96 kilo). Uitzonderlijk zullen er ook exemplaren zijn van 770 en zelfs 1100 liter. Voor alleenstaanden of mensen die niet veel afval hebben, houdt Diksmuide vast aan een restafvalzak van 30 liter waarvoor je 11 euro voor een pak met 10 rollen zult betalen.

De prijs van de PMD-zak zal per zak van 0,125 euro naar 0,15 euro stijgen

En wat als je nog restafvalzakken over hebt tegen april volgend jaar? “We kiezen voor een overgangsperiode die loopt tot begin juli”, geeft Deprez mee. “Heb je dan nog zakken over, dan kan je ze tegen de kostprijs per zak terug bezorgen aan het stadsbestuur.”

De afvalintercommunale IVVO zal de containers aan huis leveren. Je betaalt daarvoor een voorschot van 35 euro. Per ophaalbeurt wordt er geld van dat bedrag afgetrokken. Wanneer je aan 10 euro komt, krijg je een nieuw betalingsuitnodiging van 35 euro. De bewoner staat in voor het onderhoud van de container.

Kritische noot

“De kosten voor de stad stijgen door die nieuwe manier van ophalen met minstens 5 procent, de kosten voor de Diksmuideling tot 66 procent en de service daalt met de helft”, stelt Kurt Vanlerberghe. “Om de kostprijs per ophaalbeurt te drukken stel ik voor om te kiezen voor een duo-ophaling GFT en restafval. Van 1 juni tot en met 30 september zou de wekelijkse ophaalbeurt behouden moeten blijven om overlast door de warmte te vermijden.” (GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier