Digitale kerstbezinning vervangt fysieke kerstviering in De Panne

Dit jaar wordt kerst op een bijzondere manier gevierd in De Panne. Voor de traditionele viering op kerstavond wordt een hartverwarmend digitaal alternatief aangeboden.

Opname van de digitale kerstbezinning.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO
Opname van de digitale kerstbezinning.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVO

Corona zorgt ervoor dat de inwoners van De Panne dit jaar kerst op een andere manier moeten vieren. Door het moeilijke, afgelopen jaar, verlangen alle mensen meer naar warmte, samenzijn en de geborgenheid van hun geliefden om zich heen. Door de coronamaatregelen kan dat nu net niet.

Om toch een lichtpuntje te brengen in deze donkere dagen kwam, in overleg met schepen Cindy Verbrugge, het idee van priester Stephan Houtman om als alternatief voor de traditionele viering op kerstavond een kerstbezinning in het West-Vlaams op te nemen en die digitaal te delen met iedereen.

Pastor Ilse Plancke schreef het scenario voor de bezinning en stond samen met priester Houtman in voor het lezen van de teksten. Zij gingen voor deze kerstboodschap in dialoog met muzikanten Rik Decramer en Philip Hoessen. Op het programma staan: Vrimde coronatyden (Tekst Rik Decramer / Muziek 17de eeuw) – Susa nina (M. Armand Preudhomme) – ’t Verhaal van den ezel (T. en M. Rik Decramer) – Bezinnienge (T. en M. Rik Decramer) en O kindeke klein (T. en M. 16de eeuw).

Stephan Houtman vertelt in zijn inleidende en toelichtende tekst: “Kerst in vreemde coronatijden. Feesten in je bubbel of in een dubbel gevoel van eenzaamheid. Ilse Plancke heeft deze ‘kerstbezinnienge ‘ geschreven in het West-Vlaams dialect, waarin wij nog meer onze diepste gevoelens, dromen en verlangens kunnen uiten. Het zijn woorden van troost en hoop, van verbondenheid met zovelen die zorgen, met zovelen die treuren en de lege plaats aan hun zijde nog zoveel scherper aanvoelen. Een kerstverhaal ook, kinderlijk onbevangen, maar dat meteen raakt aan de kernboodschap: Er zijn voor elkaar! Als een warme adem van bescherming en nabijheid.”

Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur: “Kerst… hier zitten we dan… Niemand had gedacht of verwacht, dat het zonder groot feest zou zijn, want kerst daar horen nu eenmaal mensen bij. Mensen die we al dan niet vaak zien… Maar in ieder geval heel graag zien. Ze zitten in ons hart! We zijn verward… We dromen van knuffels en zoenen geven, willen elkaars verhalen horen en beleven. We zullen er nog jarenlang over vertellen… Die kerst van 2020 kon tellen… Kerst 2020… nieuw leven… nieuw begin…”

Je kan de Kerstbezinning bekijken op www.depanne.be/kerstbezinning

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.