Dierenreddingsteam beschikt voortaan over eigen uitgerust interventievoertuig

Kapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide/Leke en tevens DRT-verantwoordelijke en kapitein David Vanden Eynde van post Kortemark geven uitleg over het nieuwe voertuig.© JH
Kapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide/Leke en tevens DRT-verantwoordelijke en kapitein David Vanden Eynde van post Kortemark geven uitleg over het nieuwe voertuig.© JH
Redactie KW

Het speciale Dierenreddingsteam (DRT) van brandweerzone Westhoek heeft in de posten Diksmuide en Leke voortaan een eigen interventievoertuig. Die is volledig uitgerust met allerhande materiaal om allerlei soorten dieren te redden. “Vroeger moest het materiaal manueel worden overgeladen, nu is dit een grote tijdswinst”, zegt kapitein Filip Vandenberghe.

Het dierenreddingsteam (DRT) van brandweerzone Westhoek is uniek in West-Vlaanderen. Het is de enige bandweerzone die zo’n speciaal team heeft. Zij rukken uit om dieren te redden in allerlei soorten situaties. Denk maar aan varkens die in een aalput vallen, koeien en paarden uit een gracht helpen, maar ook soms ontsnapte herten, wallaby’s of andere dieren. Ze bestaat uit een veertigtal getrainde brandweerlui die actief zijn in de drie posten die een DRT-ploeg hebben: Veurne, Diksmuide en Leke. De laatste twee posten beschikken nu over een speciaal aangepast interventievoertuig.

“Vroeger hadden we zo’n voertuig niet en werd het materiaal bij een interventie manueel overgeladen in de lichte vrachtauto”, weet brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide/Leke, en binnen de zone DRT-verantwoordelijke.

Tijdwinst

“Nu kunnen we bij een oproep van het DRT-team meteen uitrukken. Dat betekent zeker een tijdswinst van minstens tien minuten. Het voertuig was vroeger actief als materiaalwagen bij post Zuid-IJzer. Ze werd volledig opnieuw gestript en helemaal aangepast aan de noden van een DRT-team. Ze is volledig ingericht met materiaal. Er is onder meer een mobiele hijsbalk met elektrische kettingtakel die dieren tot 3.000 kilo kan tillen, uit putten bijvoorbeeld.”

“Er zijn sleepplaten om een koe of een paard vast te maken en tot in een weide te slepen. Er is een Quick Release Tilsysteem maar ook heel wat klein materiaal: denk maar aan vangnetten, een bench voor dieren maar ook speciale handschoenen, waadpakken en waadoveralls om in mestputten te kruipen. En ook belangrijk: een bak om de vuile kledij in te doen. Zo’n uitgeruste wagen is een echte aanwinst. Het DRT-team rukt tot 50 keer per jaar uit. Niet alleen in de regio, maar ook daarbuiten. Zo waren we al in Brugge, Oostkamp, Torhout en zelfs onlangs in Tielt en Menen.”

Binnen het team zijn ook brandweermannen actief die zelf landbouwer zijn. Hun ervaring kan een pluspunt zijn.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier