Dierenasiel Regio Roeselare komt in Beitem

Het Dierenasiel regio Roeselare is momenteel gevestigd in de Oude Stadenstraat 4 te Roeselare. Het bestaande gebouw en de grond zijn veel te klein geworden en sterk verouderd, maar kunnen niet meer uitgebreid worden. In Beitem werd een oplossing gevonden.

Arnold Stael, voorzitter van dierenasiel regio Roeselare met stadsmedewerker Stephanie Van Hoecke met kinderen Chloé en Thibault en schepen van dierenwelzijn Marc Vanwalleghem. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Arnold Stael, voorzitter van dierenasiel regio Roeselare met stadsmedewerker Stephanie Van Hoecke met kinderen Chloé en Thibault en schepen van dierenwelzijn Marc Vanwalleghem. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Het bestaande dierenasiel is veel te klein geworden, is sterk verouderd en uitbreiding is niet meer mogelijk. De noodzaak om te voldoen aan de nieuwste wetgeving rond dierenverblijven en de zorg van de stad om de tijdelijke opvang en verzorging van de dieren in de meest optimale omstandigheden te kunnen doen, noopte de stad ertoe op zoek te gaan naar een nieuwe, grotere locatie.

Toevallig ontdekt

“We hebben heel veel sites gezocht en bezocht maar we zijn echt toevallig op de Beitemse site beland. Na een plaatsbezoek passeerden we hier toevallig en zagen dat de woning en de loodsen te koop stonden. Na een telefoontje met de verkopers volgde een bezoek en zijn we overgegaan tot de onderhandelingen en de aankoop. We konden ook nog twee hectare aanliggende grond aankopen.”

“Als stadsbestuur zijn we zeer tevreden met deze site. Het dierenasiel is zeer goed bereikbaar maar is toch landelijk gelegen. We willen de overlast voor de omgeving zo veel mogelijk beperken en hier kan dat. Bij het verder inrichten van de site gaat overigens bijzondere aandacht naar het gebruik van de juiste geluidsisolatie. Samen met Hogeschool Vives wordt bekeken hoe de huisvesting van de dieren zo goed mogelijk georganiseerd kan worden. Daarbij wordt gedacht aan vaste tussenwanden tussen de kennels of automatische voedersystemen.”

“In de woning zelf komen de dierenartsenpraktijk, de burelen, een leslokaal en een drietal logeerkamers voor bachelorstudenten dierenzorg van Vives. Zij zullen hier meelopen in de dagelijkse praktijk en niet-invasieve handelingen op dieren uitvoeren, dieren checken maar ook een belangrijke sociale controle zijn wanneer het asielcentrum gesloten is”, neemt Arnold Stael, voorzitter van dierenasiel regio Roeselare en docent dierenzorg aan Vives. “Het dierenasiel regio Roeselare is er niet alleen voor Roeselare maar ook voor Hooglede, Lichtervelde, Staden, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Moorslede, Izegem, Ingelmunster, Meulebeke, Ruiselede, Kortemark en Houthulst. De grote locatie is dus meer dan welgekomen. Bovendien hebben we vanuit Brussel ook de vraag gekregen om grotere dieren zoals ezels, pony’s, schapen, … op te vangen. Hier gaat het vaak om inbeslagnames. Hier komt de bijkomende twee hectare goed van pas.”

Toelages

“Het zijn de steden en gemeenten die door middel van toelages het dierenasiel steunen maar de goede werking van het asiel is grotendeels afhankelijk van particuliere giften”, besluit stadsmedewerker Stephanie Van Hoecke. “Daarom is het positief dat financiële giften vanaf nu ook fiscaal aftrekbaar zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.