Diensthoofd Dirk Denys, die ooit verdwijning oploste dankzij Aspe, met pensioen bij politie

In 1981 ging Dirk Denys aan de slag bij de politie. © Davy Coghe
Redactie KW

De 59-jarige Dirk Denys ging zondag met pensioen. Dirk werkte 39 jaar lang bij de Brugse politie, waarvan 20 jaar in Assebroek waar hij de laatste jaren diensthoofd was. Velen in de gemeente zullen Dirk missen want hij zocht én vond telkens een oplossing.

Dirk is na zijn legerdienst waar hij bij de militaire politie was eerst gestart als technicus voor een bedrijf in taallabo’s. Al snel vond hij de weg naar de Brugse politie. In 1981 ging hij aan de slag. “Ik zat eerst bij de veiligheidsdienst waarbij ik straatwerk mocht doen, later ging ik over naar de recherche omdat ik de opleiding voor OGP had gedaan en gerechtelijk werk mocht doen. Daarna ben ik naar de wijkdienst getrokken”, somt hij op.

Vier jaar actief in Sint-Anna

“Ik was eerst vier jaar actief op de Brugse wijk Sint-Anna. Toen ik verplaatst werd naar Assebroek, kwam de bevolking van mijn wijk in opstand. Ze hielden een petitie, trokken naar het stadhuis en wilden zelfs een optocht houden in de wijk.”

Toch was Dirk sinds 2000 actief in Assebroek. “Ik heb met heel wat organisatoren van evenementen een goeie band opgebouwd. Overal probeerde ik aanwezig te zijn zodat ik kon ingrijpen indien nodig. Ik was betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse kermis, de koersen, de paardenzegening van de Landelijke Gilde, de vele buurt- en straatfeesten en de kerstboomverbranding van Ver-Assebroek. Daar heb ik toch enkele keren moeten bemiddelen tussen de organisatoren en de diensten van de Vlaamse Overheid”, haalt hij aan. “Voor de kermis zorgde ik voor evacuatiewegen voor de hulpdiensten zodat ze bij een brand snel op de juiste plaats konden geraken. Ik ging ook altijd met de organisatoren ter plaatse kijken wat de mogelijkheden waren.”

Doodsbedreigingen

Een aantal zaken uit zijn carrière bij de politie zal Dirk niet snel vergeten. “Zo herinner ik mij een doodsbedreiging met wapen op een vrouw op een bus van De Lijn aan het Sint-Lucasziekenhuis in 2003. Dat hebben we toen zelf kunnen oplossen. Er waren ook verdwijningen. In 2007 heb ik twee dossiers rond een verdwijning gehad: een ongeval en een wanhoopsdaad. Eén van de mensen heb ik kunnen terugvinden na het doorzoeken van een boek van Aspe dat de man gelezen had. Zo vonden wij zijn wagen terug bij het huisnummer dat in het boek vermeld stond”, aldus Dirk. “Ik heb toen contact gehouden met de ouders en heb ook van hen bedankingsbrieven gekregen. Meerdere malen stuurde de korpschef felicitaties door.”

“Mijn wijk kwam in opstand toen ik naar Assebroek moest”

Dirk werd ook bedankt voor zijn manier van aanpak bij de verhuizing van de politie van het vroegere gemeentehuis naar het wijkcentrum. “Er was politiekledij achtergebleven in het gebouw. Toen heb ik zelf mijn werkkleren aangetrokken om alles netjes op te ruimen.” Dirk was de laatste jaren ook actief in Sint-Kruis omdat de beide diensten één district geworden waren. Ook daar was hij geliefd bij de organisatoren, onder meer van de kermis van Sint-Kruis. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier