Jozefien gaat op zoek naar de beste recepten van West-Vlaanderen, zoals de wortel-pastinaaksoep van Ann Vanden Broucke uit Waregem.
“Tijdens de week sta ik achter de kookpotten, in het weekend doen we dat meestal met twee”, opent Ann. “Specialiteit van het huis is gemarineerde zalm, dat bereidt mijn man Joost. Dagelijkse kost is eerder mijn ding, maar ook aan desserts of voorgerechtjes waag ik me graag.”
In het weekend neemt het gezin de tijd om uitgebreider te koken. “Dat heb ik mee van thuis, toen was het op zondagvoormiddag ook “Nieuwe receptjes probeer ik graag uit, op voorwaarde dat ik het al eens getest heb in een kookles of gezien heb in een filmpje. Ik wil graag de garantie dat het lukt. Daarom hou ik me ook van a tot z aan een recept, ik ga niet snel iets veranderen. Dit soepje heb ik dan ook getest én goedgekeurd.”

RECEPT
voor 6 tot 8 personen
INGREDIËNTEN
* 1 eetlepel boter
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* 1 koffielepel geraspte gember
* kurkuma
* 300 g wortels
* 300 g pastinaak
* 2 liter kippen- of groentebouillon (4 blokjes)
* scheut droge sherry of droge witte wijn
* sap van kleine sinaasappel
* 2 dl lichte room
* gedroogde ham
WERKWIJZE
Smelt de boter in een grote soeppot en fruit de ui, knoflook en gember. Voeg de wortel- en pastinaakstukjes en kurkuma toe en bak ze een vijftal minuten mee. Vuur verlagen, blussen met sherry en tien minuten de alcohol laten verdampen.
Verkruimel er de bouillonblokjes over en giet er het kokende water op. Breng aan de kook en laat het met deksel op de pot voor vijftien minuten doorkoken. Roer het sinaasappelsap eronder en laat nog vijf minuutjes op een laag vuur pruttelen. Mix de soep.
Voor je opdient, breng je op smaak met peper en zout. Werk af met een scheutje room en gedroogde hamreepjes.