De Sierk is weer open tijdens paasvakantie: “Dit is echt genieten na de lange winter’

Uitbaatster Lore Ninclaus is dolblij dat ze in de paasvakantie weer gezinnen mag ontvangen.© LB
Uitbaatster Lore Ninclaus is dolblij dat ze in de paasvakantie weer gezinnen mag ontvangen.© LB
Redactie KW

Familiepark De Sierk moest vorig jaar telkens de regels volgen van de pretparken. Nochtans is het gezellige kinderpark in niets te vergelijken met de grote pretparken. Net voor de paasvakantie kreeg uitbaatster Lore Ninclaus evenwel goed nieuws dat ze toch de deuren kon openen en daar maken veel gezinnen dankbaar gebruik van. “Een paar uur na de aankondiging dat we weer zouden openen had ik al 178 mails ontvangen, dat maakt me echt gelukkig.”

Sinds de coronamaatregelen vorig jaar was het voor Lore onduidelijk welke regels ze nu moest volgen. De Sierk is geen binnenspeeltuin, want het park is voor een groot deel in openlucht, maar ook geen pretpark. Tot voor kort moest ze echter wel de regels van de pretparken volgen tot er net voor de paasvakantie dan toch groen licht kwam vanuit de diensten van de gouverneur dat Lore als buitenspeeltuin de deuren mocht openen. “Weliswaar met een waslijst aan voorwaarden en ik moest toestemming vragen aan de gemeente. Ik heb een heel dossier opgesteld wat we allemaal doen om het park om coronaproof te maken. Ik heb zelf ook de politie uitgenodigd om een kijkje te komen nemen”, vertelt Lore.

Na de aankondiging dat het park toch mocht openen kreeg Lore in een mum van tijd 178 mails van mensen die wilden reserveren. “Dat was echt zot. Soms is de winter echt lang. Het park is dan zo leeg en doods, maar als je dan zo veel reactie krijgt dan is dat enorm hartverwarmend.”

Het succes van het park zit hem in de gezellige sfeer, denkt Lore. “Je kan hier echt jezelf zijn. Je mag een boek lezen, in de hangmat liggen of gewoon meespelen met je kinderen. Dat maakt allemaal niet uit. De kinderen kunnen ook volop op ontdekking. Het is ook kleinschalig. Mensen kennen mij op den duur al als ze een paar keer geweest zijn.”

Spekkeboom

Ze kon bij de start van de paasvakantie de deuren openen met heel wat vernieuwingen. “Vorig jaar hadden we veel problemen met sanitair. Nu is het nieuwe sanitaire blok net op tijd klaar om te kunnen openen. We hebben afgelopen winter opnieuw heel wat stukken in het park aangepakt sinds de sluiting in oktober. Aan de rechterkant van het park zijn alle paadjes vernieuwd, er zijn daar ook twee nieuwe terrassen. Ik heb ook twee nieuwe speelhoeken ingericht. Alle nutsvoorzieningen werden ook vernieuwd. Dat waren behoorlijk ingrijpende werken, maar nu zijn alle ingrijpende werken achter de rug. Ik kan me nu opnieuw concentreren op de speelhoeken en daar ben ik wel blij om. Dat is veel creatiever dan elektriciteit leggen.”

Kort na de aankondiging dat het park weer openging had ik al 178 mails van mensen die wilden reserveren

Er zijn ook al enkele leuke nieuwtjes, zoals de Spekkeboom. In plaats van gewoon een zakje snoep kopen, kan je een ladder huren voor 2 euro en zelf je zakje snoep uit de boom plukken. Er is ook een zoektocht naar de ontsnapte panter. “Ik vond het maar saai om alle binnenhoeken gewoon gesloten te hangen en dus heb ik er een zoektocht van gemaakt.”

Er mochten volgens de coronamaatregelen 164 mensen binnen op basis van de beschikbare oppervlakte. Dat vond de uitbaatster echter zelf te veel. “We zijn begonnen met 100 mensen, maar ik had het gevoel dat het wat meer mocht zijn. Nu laat ik 150 mensen boeken, maar er zijn altijd mensen die niet komen waardoor we meestal rond de 130 mensen in het park zijn.”

Open in de weekends

Ze doet heel veel moeite om de maatregelen goed te volgen. “Ik wil het echt goed doen. Ik wil niet opnieuw sluiten. Ik zal vanaf nu in het weekend altijd open doen. Alle inkomsten zijn welkom. We hebben fors geïnvesteerd, maar dat kan natuurlijk niet blijven duren. Normaal gezien zijn de schooluitstappen de belangrijkste bron van inkomsten omdat ik dat volledig alleen kan doen. Veel scholen hebben echter al geannuleerd, omdat het gewoon niet haalbaar is met de regels voor busvervoer.”

Lore nam het park twee jaar geleden over en dat blijft financieel een grote uitdaging, maar ze blijft vol enthousiasme voortwerken. “Ik geef niet op. Het is gewoon veel te tof, maar dit mag natuurlijk niet zo blijven duren.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier