De Panne voorziet forse investering in Villa Le Chalutier
De gemeenteraad van De Panne heeft het bestek voor de renovatie van villa Le Chalutier in de Dumontwijk goedgekeurd. Het totale kostenplaatje zal net geen miljoen euro bedragen. Het bestuur heeft bij het Agentschap Onroerend Erfgoed een subsidiedossier ingediend voor een premie van ruim 330.000 euro.
Villa Le Chalutier werd gebouwd in 1927, in opdracht van de Brusselse kunstschilder Louis Van den Eynde, als zomerresidentie. In 1997 werden de villa en de inboedel geschonken aan de gemeente, en in 2002 beschermd.
Al in 2009 werd architect Dries Vanhove voor dit dossier aangesteld. Er dringen zich renovatiewerken op van zowel het interieur als het gevelschrijnwerk. In 2008 waren de daken vernieuwd. In 2017-2018 maakte Vanhove een masterplan en beheersplan op voor de volledige restauratie van de woning tot herinrichting als woonmuseum, met de mogelijkheid om er huiskamerconcerten en kleinschalige thematentoonstellingen te organiseren of er kunstenaars tijdelijk te laten verblijven, in ruil voor een maatschappelijke wederdienst.
Met het beheersplan als basis diende het lokaal bestuur vorig jaar een subsidiedossier in bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dat selecteerde het dossier als een van vijf projecten binnen de categorie totaalrestauraties van kastelen en woonhuizen, met een premie van 60% van het dossierbedrag. De multifunctionele en flexibele visie voor de herbestemming bleek een sterke troef. Bij de totaalrestauratie wordt nagedacht over toegankelijkheid, energetische eisen en een evenwicht tussen hoofd- en nevenfuncties. Het lokaal bestuur heeft ook oog voor de authenticiteit van het materiaal, waaronder de keramiekvloeren en tapijtimitaties. Het wil ook het originele behangpapier behouden. Onroerend Erfgoed paste het verhoogde premiepercentage van 60% toe omdat het pand eigendom is van de gemeente en een publieksfunctie zonder commerciële bestemming heeft.
Verdict in juni
Het exacte bedrag wordt later bepaald, op basis van het goedgekeurde definitieve dossier en de reëel uitgevoerde werken. Buitenwerken zoals het plaatsen van een regenput, infiltratiesysteem en isolatie, het vernieuwen van sanitair, … komen niet in aanmerking voor de premie. In juni beslist minister Diependaele over de definitieve toekenning van de premie. Pas daarna mogen de werken starten, die gefaseerd zullen worden uitgevoerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier