https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De Panne probeert huisdokters komende zomer naar de kust te lokken met vakantieverblijf voor hun hele gezin

Huisartsen en schepencollege aan het dokterskabinet, Meeuwenlaan 61, De Panne.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Huisartsen en schepencollege aan het dokterskabinet, Meeuwenlaan 61, De Panne.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In de vakantieperiode piekt het bevolkingsaantal in de kustgemeente van 11.000 naar 60.000 en dan is er een acute nood aan huisartsen. Om dat tekort op te vangen lanceert het lokaal bestuur een opvallende campagne voor ‘zomerdokters’.

Om zowel inwoners als bezoekers en vakantiegangers in de zomerperiode een goeie eerstelijnszorg te bieden en tegelijk de druk op de gevestigde huisartsen te verlichten heeft het bestuur van De Panne een leuk verblijfspakket voor zomerdokters samengesteld. Het proefproject ‘Summerdoc’ heeft een duidelijke boodschap: Huisartsen, kom als zomerdokter naar De Panne!

Vakantieverblijf voor het hele gezin

Burgemeester Bram Degrieck: “We bieden huisartsen die in De Panne een of meerdere weken als zomerdokter aan de slag gaan niet alleen een leuke werkomgeving maar meteen ook een fantastisch vakantieverblijf voor de dokter en diens gezin of partner.”

“Al even krijgen we alarmsignalen: enerzijds van de huisartsen die hun aantal zien slinken en de werkdruk zien stijgen, anderzijds van inwoners die moeilijkheden ondervinden om bij een huisarts te geraken of die buiten de gemeente op zoek moeten naar een nieuwe huisarts.”

“De nood is het hoogst tijdens de zomer als er in De Panne veel tweedeverblijvers of toeristen zijn. Die worden ook wel eens ziek. ‘Summerdoc’ is een eenmalig proefproject, waarbij we op korte termijn een oplossing willen bieden voor de komende zomer, maar ook actief op zoek gaan naar huisartsen om zich in De Panne te vestigen. Met een attractief aanbod en een doelgerichte campagne zijn we overtuigd van de slaagkansen van ‘Summerdoc’. We zullen zien wat dit geeft, maar niets doen was geen optie. Dagelijkse en vlot beschikbare basisgezondheidszorg is bijzonder belangrijk voor onze gemeenschap.”

Op 200 meter van het strand

Lokaal bestuur De Panne biedt de artsen een goed uitgerust dokterskabinet met veel lichtinval op 200 meter wandelafstand van het strand. De artsen die als zomerdokter aan de slag gaan, nemen voor een of meerdere weken tijdelijk een voltijdse rol op, in nauwe samenwerking met de lokale huisartsen en huisartsenkring.

Tijdens de periode dat de artsen als zomerdokter aan de slag zijn verblijven ze samen met hun gezin of partner gratis in een vakantiewoning en genieten ze van alle troeven die De Panne te bieden heeft. “Want De Panne is zoveel meer dan een fantastische kustgemeente: strand, natuur, cultuur, sport, ontspanning … net als toeristische bezoekers komen de ‘Summerdocs’ in De Panne helemaal tot rust.”

Bezoek aan Plopsaland

“We appreciëren enorm de zorg van artsen naar inwoners en bezoekers toe”, vult Michèle Vandermeeren, schepen van Sociale Zaken, Welzijn en Senioren aan. “Daarom bevat het aanbod naast een vakantiewoning leuke extra’s zoals een beschikbare strandcabine, gebruik van (elektrische) fietsen, een initiatie zeilwagenrijden, een bezoekje aan Plopsaland De Panne tot een partijtje tennis of padel.”

“Deze campagne vloeit voort uit nauw overleg met de huisartsen en past in het beleid waarbij de mens centraal staat. Een tekort aan huisartsen is geen uniek gegeven. Zowel op Vlaams als federaal niveau is er nood aan meer huisartsen. In een toeristische trekpleister als De Panne willen we met dit proefproject inzetten op de acute nood aan tijdelijke versterking. Dat biedt de huisartsen extra ondersteuning en inwoners en bezoekers continuïteit in kwalitatieve zorg, ook tijdens de zomerperiode.”

“Onze inwoners moeten in hun eigen gemeente vlot een beroep kunnen doen op een huisarts. Iets wat eigenlijk evident lijkt, dreigt niet meer realiseerbaar te zijn. Omdat de toegang tot de eerstelijnszorg voor al onze inwoners gegarandeerd zou blijven nemen we dit initiatief om onze huisartsen te ondersteunen. Ik hoop dat dit een springplank wordt naar een duurzame oplossing.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten