De ‘Mars’ van Proxy Delhaize Versavel: na Marc en Martin komen Marijn en Marieke

We zien v.l.n.r. Marieke, Martin en Marijn Versavel in de bakkerij. (Foto TOGH)©Cannaert
We zien v.l.n.r. Marieke, Martin en Marijn Versavel in de bakkerij. (Foto TOGH)©Cannaert
Tom Gheeraert

Proxy Delhaize Versavel Ieper heeft er twee nieuwe medezaakvoerders bij. Naast Martin Versavel, komen ook dochter Marieke én zoon Marijn aan het roer te staan. “De buurtwinkel met warme bakkerij had nood aan verjonging”, zegt zaakvoerder Martin Versavel. Met Marijn en Marieke waait er ook een nieuwe wind die weldra te zien zal zijn aan de gevel, de broodzakken en de taartdozen.

De familiegeschiedenis begon bij grootvader Camiel Versavel die in Reningelst een bescheiden bakkerij had. Zijn twee zonen, Joël en Noël, kozen ook voor de bakkersstiel. Joël Versavel vestigde zich in 1932 aan de Meenseweg 221 in Ieper. Noël trok naar Dikkebus waar hij zich specialiseerde in de productie van eierkoeken. Joël huwde met Henriette Knockaert. Het gezin kreeg negen kinderen, vijf jongens en vier meisjes. In de jaren 70 verhuisde de bakkerij naar het huisnummer 225, waardoor er in de oorspronkelijke bakkerij ruimte kwam voor een kleine kruidenierswinkel.

Marc, Martin, Marijn, Marieke en… Marlies

Uiteindelijk waren het de zonen Marc (50) en Martin (56) die in de zaak bleven. Nadat onlangs ook Marc de familiezaak verliet, lag de weg op voor Martins kinderen Marieke (28) en Marijn (31) om op hun beurt de stap te zetten. De eerste drie letter van hun naam hebben ze alvast gemeen met hun voorgangers. “Ik werkte voordien bij Think Pink, de nationale borstkankercampagne, als eventmanager”, vertelt Marieke. Marijn was al actief in de zaak als bakker. Nu worden wij allebei medezaakvoerders. Waarom ik de stap heb gezet? Je bent daarin opgegroeid. Elke dag na school was je in de winkel, onze ouders waren daar bezig. Voor mij het voor een stuk een evidentie om dat te doen. We hebben nog een oudere zus: Marlies. Papa had ook gevraagd of zij interesse had, maar zij bleef liever LO-leerkracht.”

Nieuwe huisstijl

Marieke heeft nog geen seconde spijt gehad van haar keuze. “Het is wel tof. De eerste vijf weken waren we al meteen fulltime aan de slag, maar ik amuseer me. Iedere dag is anders. We zien het ook wel zitten om enkele veranderingen te doen, weliswaar stap per stap”, vervolgt Marieke. “De eerste verandering zal al snel duidelijk zijn, want we hebben onze huisstijl volledig opgefrist. Ook hebben we op het dak van ons werkatelier zonnepanelen gelegd om onze voetafdruk te verbeteren. Volgende week komen ze een stuk van de gevel veranderen in de nieuwe huisstijl. Het personeel is ook al in het nieuw gezet. Ook onze broodzakken en taartdozen worden in een nieuwe jasje gestoken én we hebben een nieuwe website.”

“Al van klein af was het duidelijk dat Marijn in de bakkerswereld terecht zou komen”, zegt Martin. “Gebeten door het vak en vol enthousiasme zal hij het atelier sturen. Naast hem zal Marieke de zaak leiden van A tot Z. Want er komt heel wat kijken bij om een Proxy Delhaize uit te baten. Ikzelf blijf uiteraard ook nog actief om mijn kennis en ervaring over te dragen. Kortom: ik ben héél blij om samen te ondernemen.”

Coronacrisis

Bij Proxy Delhaize Versavel hebben ze vijf vaste personeelsleden in dienst. Daarnaast doen ze in het weekend een beroep op verschillende jobstudenten. Net zoals iedereen voelen ze de impact van de coronacrisis. we moeten de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Zo dragen alle medewerkers een mondmasker, worden de winkelkarren na elk gebruik ontsmet en voorzien we markeringen om de nodige afstand te bewaren. “Toch zien we in deze crisis ook de nodige kansen”, gaat Marieke verder. “Om de wachtrijen te beperken, hebben we een webshop gemaakt die begin volgende week online gaat. Al onze producten van onze warme bakkerij kunnen vanaf nu online besteld worden.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.