De Leie Oever wordt toplocatie met dertien flats

Het nieuwbouwproject De Leie Oever, er komen 13 appartementen met frontaal zicht op het water en de vernieuwde Leieboorden. © GF
Redactie KW

De ontwikkeling van het ambitieus project ‘Wonen aan het water’ langs de Leie in Wervik kent een volgende opmerkelijke fase. Op het einde van de Akademiestraat, in de buurt van woonzorgcentrum Het Pardoen, komt residentie De Leie Oever, met dertien appartementen. Op een unieke locatie met frontaal zicht op het water en de vernieuwde Leieboorden.

De Leie Oever wordt gerealiseerd door West Projects, een onderneming van de familie Goemaere uit Wervik: “Ook wij waren meteen overtuigd van het potentieel van deze magnifieke locatie”, zegt Marc Goemaere.

“De laatste jaren zagen we de buurt daar met eigen ogen floreren. Dit project zal wonen in Wervik een extra dimensie geven. De Leie Oever biedt een hedendaagse woonbeleving aan wie de natuur apprecieert en tegelijk graag van het stadsleven geniet. Elk appartement beschikt over twee slaapkamers en is voorzien van plafondhoge ramen en ruime zonneterrassen met glazen balustrades voor een maximaal contact met de Leie en de prachtige vergezichten. Het neusje van de zalm is het penthouse op de derde verdieping: een zee aan woonruimte met een fenomenaal terras van 80 vierkante meter.”

Op het einde van de Akademiestraat zal een ruime herenwoning worden gesloopt. Daar woonde lang geleden jarenlang Albert Deny, destijds kantoorhouder van het toenmalig Gemeentekrediet, nu Belfius. In dat huis woont een zoon van Marc Goemaere. Er is een ruime en diepe tuin tot tegen de jeugdsite d’Arke. Ook enkele garages worden gesloopt.

Komend voorjaar

“De aanvang van de afbraakwerken vindt volgend voorjaar plaats”, aldus Marc Goemaere. “Meteen aansluitend start dan de nieuwbouw. De werken zouden 440 werkdagen in beslag nemen en eind 2023, begin 2024 klaar zijn. De prijzen van de appartementen liggen tussen 295.000 en 395.000 euro, zonder registratiekosten en BTW.” Het schepencollege leverde een omgevingsvergunning af. “De Leie brengt duidelijk opnieuw dynamiek in de stad”, weet schepen van Omgeving en Ruimte Bert Verhaeghe (Stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

“Waar men het water vroeger een beetje links liet liggen, wordt De Leie dankzij de vernieuwde Leieboorden een deel van het centrum. Wervik is sterk aan het verjongen en we zijn blij dat ook private investeerders het potentieel in onze stad zien.” Ondergrondse parkeerplaatsen zijn niet voorzien. Wel zullen er bovengronds dertien parkeerplaatsen voor auto’s en zeventien fietsstalplaatsen komen. Het nieuwbouwproject wordt officieel gelanceerd op donderdag 4 november om 19.30 uur in ‘t Kapittel in de Ooievaarsstraat in Wervik. Wie aanwezig wil zijn, kan zich inschrijven op www.deleieoever.be/inschrijven.

Nog meer flats

In 2011 keurde de gemeenteraad het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Wonen aan het water goed. De huidige ontwikkeling is daarvan het gevolg. Het gaat om een ambitieus project om een twintigtal woongelegenheden te creëren tussen de kleine boerderij naast het Nationaal Tabaksmuseum en het domein d’Arke. De Leie Oever maakte daar deel van uit. Ondertussen is in de buurt van het museum in opdracht van Hexia Appartementen uit Wevelgem de bouw van het nieuwbouwproject De Molen volop aan de gang.

Het gaat om vier koopappartementen. In de Klapperstraat, een korte doodlopende zijstraat van de Koestraat, is een appartementsgebouw van Bouw Demuynck uit Moorslede al bewoond. Vlak daarnaast is de bouw van een tweede appartementsblok van dezelfde aannemer gestart. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier