De Kleine Porsies, waar SPWE en verenigingen thuis zullen zijn

Redactie KW

De leerlingen van het Sint-Pauluscollege in Wevekgem aten maandagmiddag voor het eerst in hun gloednieuwe restaurant, in de ‘Kleine Porsies’, het gebouw dat de gemeente langs het Cultuurpad realiseerde samen scholengemeenschap Scholen aan de Leie.

De braderie in de Lauwestraat was gedurende vele jaren het uitgelezen moment voor jong gehuwden om de ‘uitzet’ aan te kopen. Dat gebeurde bij Byttebier, aan de achterzijde van de winkel werden in een grote hal het porselein en de serviezen uitgestald. Diezelfde hal ging al een tijdje terug tegen de grond, in de plaats kwamen de Porseleinhallen en sinds begin deze week werd ook de kleinere uitgave, ‘De Kleine Porsies’, officieel geopend. De naam ‘Porsies’ was bij de jeugd al eerder de roepnaam voor de Porseleinhallen. Vandaar.

De leerlingen van het Sint-Pauluscollege kregen de eer om op maandag 19 april de eerste gasten te zijn in het spiksplinternieuwe gebouw.

Polyvalent gebouw

“Net zoals bij het gebouw aan de andere kant van het Cultuurpad hebben de gemeente en de scholengemeenschap Scholen aan de Leie elkaar gevonden in dit project”, glundert burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Een project waarin het concept van de brede school duidelijk tot leven komt. De twee gebouwen worden optimaal benut, door zowel ruimte te bieden voor het normale dagonderwijs, als voor het kunstonderwijs en de verenigingen. Deze Polyvalente ruimtes kunnen zeven dagen op zeven ingevuld worden.”

“Gemeente en scholen- gemeenschap hebben elkaar gevonden in dit project” Burgemeester Jan Seynhaeve

De Kleine Porsies zijn de perfecte aanvulling op de Porseleinhallen, waarmee ze trouwens in verbinding staan. Wie een kleiner evenement organiseert, zoals pakweg een spaghettifestijn voor 300 gasten, zal hier een ideale omgeving vinden. De zaal kan trouwens nog modulair aangepast worden tot een ruimte voor ongeveer 125 personen. Het zal niet verbazen dat vele verenigingen reikhalzend uitzien naar het moment dat ze hun werking kunnen heropstarten in deze nieuwe ruimte.

366 zitplaatsen

Op weekdagen wordt die gebruikt door het Sint-Pauluscollege. ’s Middags als refter, ’s avonds als studiezaal. “Je kan dit bezwaarlijk nog een refter noemen”, lacht directeur Henk Millecamp. “Met het moderne meubilair, grote ramen met veel lichtinval en de nieuwe uitgeruste keuken is dit een heus restaurant. Er zijn 366 zitplaatsen, die we momenteel slechts voor de helft kunnen gebruiken omwille van Corona. Onze 420 leerlingen die ’s middags op school blijven kunnen hier hun boterhammen opeten, of hebben de keuze tussen verschillende gerechten. Wat een verschil met de voorbije jaren waarbij we genoodzaakt waren om de leerlingen over drie verschillende locaties te verspreiden tijdens de lunchpauze.”

Zo krijgt het Cultuurpad er een nieuwe aantrekkingspool bij. De Porseleinhallen blijven de zaal waar turners en organisatoren van fuiven en grote evenementen terecht kunnen. Voor wie de Porseleinhallen te klein zijn, kan nu de Kleine Porsies erbij huren gezien de twee met elkaar verbonden zijn. Keuken en frigo’s kunnen zo gedeeld worden. “We hopen op een officiële opening later dit jaar”, besluit burgemeester Seynhaeve. “Samen met het Sint-Pauluscollege en het verenigingsleven. Daar kijken we naar uit.” (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier