De hartige frangipanetaart met krieken van Lut Velghe

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Proef de lekkere frangipanetaart met krieken van Lut Velghe uit Waregem.

Lut Velghe is dol op patisserie en is echt gepassioneerd door taarten. In 2014 bakte ze maar liefst 80 taarten. “Gelukkig niet om allemaal zelf op te eten, al is mijn man wel grote fan”, verduidelijkt ze lachend. “Als we bezoek hebben, zet ik graag een zelfgemaakte taart op tafel, of ik voorzie een buffet van taarten.” Receptjes verzamelt ze overal : “Ik haal veel inspiratie uit kooklessen en workshops die ik volgde, maar krijg ook graag recepten van taarten die ik ergens proefde en lekker vond”, vertelt Lut. “Eens ik een recept in de vingers heb, durf ik wel aanpassen.”

RECEPT

voor taartvorm van 28 cm diameter

INGREDIENTEN

De taart

– 2 vellen bladerdeeg

– 200 gr melkerijboter,

– 300 gr suiker

– 200 gr bloem

– 75 gr gemalen

– amandelnoten

– 75 gr kokosmeel

– 4 eieren

– half buisje amandelextract

– 680 gr ontpitte krieken.

Afwerking

– bloemsuiker

– water

– citroensap

– 1 ei

WERKWIJZE

Leg een vel bladerdeeg met papier in de taartvorm en prik er gaatjes in met een vork.

Klop de zachte boter, suiker, amandelpoeder, kokos, 4 eieren en het extract los met de kloppers van je mixer. Meng er de bloem onder.

Giet een deel van de vulling op het bladerdeeg, leg er de uitgelekte krieken op en giet er dan de rest van de vulling over. Bestrijk het tweede vel bladerdeeg met het vijfde ei en een beetje water. Snij in reepjes en schik diagonaal over de taart.

De hartige frangipanetaart met krieken van Lut Velghe

Zet de taart in een voorverwarmde oven 40 minuten lang op 180°C, tot ze lichtbruin is.

Maak intussen suikerglazuur met bloemsuiker, water en enkele druppels citroensap. Bestrijk er de lauwe taart mee en laat opstijven.

Partner Expertise