“De burgers zijn de huidige politiek moe, aan ons om dat aan te pakken”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

WaregemSlechts 39 procent van de Waregemnaars heeft vertrouwen in het stadsbestuur. Dat staat te lezen in het rapport Gemeente/Stadsmonitor van de Vlaamse Gemeenschap die een grondige bevraging liet uitvoeren in alle Vlaamse steden en gemeenten. Burgemeester Kurt Vanryckeghem moest eventjes slikken toen hij het nieuws vernam.

Slechts 39 op de 100 Waregemnaars vertrouwen het huidige stadsbestuur. Is dat geen kaakslag voor jou en de collega-schepenen?

Burgemeester Vanryckeghem: “Iedereen van ons viel van zijn stoel toen hij geconfronteerd werd met die 39 procent. Dat geeft wel een schok, ja. Maar aangezien het hier over een analyse gaat van alle gemeente-en stadsbesturen in Vlaanderen door een doelgerichte bevraging bij een bepaald aantal bewoners moet je het ruimer zien. Hoe? Door bijvoorbeeld eerst en vooral eens na te gaan hoe de buren van Waregem het doen, hoe andere steden en gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen het doen: Anzegem scoort 30 procent, Kortrijk 37 procent, Deerlijk 34 procent, Wielsbeke 28 procent. Dat zegt al heel wat meer over hoe de burger tegen zijn lokaal bestuur aankijkt. En dat blijkt niet bepaald positief te zijn. Niemand haalt de helft. Dat betekent dat de mensen het (voorlopig) hebben gehad met de politiek. Dat zij op alle niveaus het huidige beleid beu zijn. Het grote ongenoegen is algemeen en valt overal waar te nemen. De lage percentages zijn dan ook een signaal dat zij naar ons sturen. Daarmee moeten wij de komende tijd zeker rekening houden.”

Hoe pak je zoiets aan? Bestaan er remedies die beterschap opleveren?

“Kijk, ook het Vlaamse en federale niveau krijgen er van langs. In alle opzichten zijn wij als politici, zowel lokaal als bovenlokaal, meer dan verplicht om ons beter in te zetten, om het beter te doen. Eigenlijk heeft de man in de straat momenteel een degout van het huidig politieke wereldje. Hij kent alleen misprijzen. Daar kan je zeker niet naast kijken. De percentages zijn daarvan dan ook een perfecte illustratie.”

In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen waarvoor er straks geen opkomstplicht meer is, lijkt dat toch geen plezante situatie? En krijgt wie politiek extreem is dan meer reden om te juichen?

“Waregemnaars wonen graag in eigen stad maar vertrouwen toch het bestuur niet: dat is heel vreemd”

“Iedereen van ons moet de politiek weer geloofwaardig maken. Het is de hoogste tijd daartoe de handen uit de mouwen te steken. Maar tegelijk vind ik het paradoxaal klinken dat uit de algemene bevraging blijkt dat de Waregemnaars graag in Waregem wonen, dat ze het over vrijwel alle zaken in verband met het beleid eens zijn en hoge percentages toekennen. Tegelijk vertrouwen ze dan het bestuur niet, terwijl het precies datzelfde bestuur is dat verantwoordelijk is voor het beleid. Hoe rijm je zoiets? Dat weet ik zelf niet. Ik kan daar geen antwoord op geven.”

Verandert dat wantrouwen iets aan de toekomstige lijstvorming, ook al omdat het werkelijk de persoonlijke stemmen zijn die zullen tellen, dat het de gezichten die er op staan de doorslag zullen geven.

“Wij zijn nog niet halfweg deze legislatuur. De weg is dus nog lang. Maar inderdaad, ik hou er nu al rekening mee dat wijzelf met een bijzonder sterke lijst moeten komen, met personen die gemotiveerd zijn, die ervoor gaan. Met mensen die zelf de Waregemnaar gaan moeten overtuigen om wel te gaan kiezen. Dat wordt voor elk van ons een loodzware opdracht.”

Een heel ander punt dat de Stadsmonitor Waregem aanhaalt, is het grote verschil in groen en bebossing in de stad en de deelgemeenten dat nauwelijks 0,2 procent haalt tegenover 15 tot 19 procent gemiddeld in Vlaanderen. Daar kun je toch ook niet tevreden mee zijn?

“Ja, da’s een probleem waar wij iets willen aan doen. Waregem is een heel dichtbevolkte stad. De ruimte voor veel groen, voor aanplantingen van bossen, van grote partijen met bomen en struiken is heel moeilijk te vinden op het grondgebied. Wij doen er alles aan om overal waar mogelijk, zowel klein als groot, groen aan te planten. Zeker in het stadscentrum, waar wij wel al het park Casier hebben, het Regenboogpark, het nog in te richten nieuwe park nabij de Boulezlaan. Wij zijn aan een inhaalbeweging toe en zetten ons daarvoor in. Het beleid van de komende jaren is daarop deels gericht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier