De bonenschotel van Kevin Claeys uit Desselgem

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de bonenschotel van Kevin Claeys uit Desselgem

De keuken is niet de vaste stek van Kevin Claeys uit Desselgem, maar voor zijn ovenschotel met boontjes staat hij met plezier achter de kookpotten.

“Mijn ‘bonenschotel’ is mijn eigen klassieker”, vertelt hij. “Meestal maak ik het gerecht de dag zelf klaar, maar het is ook ideaal om op voorhand klaar te zetten. Een half uurtje in de oven en je kan meteen aan tafel.”

De bonenschotel van Kevin Claeys uit Desselgem

RECEPT

voor vier personen

INGREDIENTEN

– peper en zout

– nootmuskaat

– boter

– snuifje bicarbonaat

– 1 eierdooier

– 800 gr gehakt

– 800 gr fijne prinsessenbonen

– 800 gr loskokende aardappelen

– klein blikje tomatenpuree

WERKWIJZE

Kruid het gehakt met peper en zout. Bak het gehakt in boter terwijl je het met een vork losmaakt.

Wanneer het gehakt gaar is, voeg dan de tomatenpuree toe. Roer de tomatenpuree door het gehakt en laat even meebakken.

Top de boontjes. Zet een kom water op en voeg de bicarbonaat toe. Bicarbonaat helpt om de groene kleur van de boontjes te bewaren. Laat het water koken en voeg de boontjes toe tot ze gaar zijn.

Schil en kook de aardappelen.

Voeg bij de gekookte aardappelen peper, zout, boter, een eierdooier en nootmuskaat toe en stamp de aardappelen tot puree. Als de puree iets te droog lijkt, voeg een scheutje melk toe.

De ovenschotel bestaat uit drie lagen: het gehakt ligt onderaan, daarna de boontjes en bovenaan de puree.

Verwarm de oven voor op 180° C. Als de verschillende lagen nog warm zijn, volstaan een tiental minuten in de oven. Als je de schotel volledig op voorhand gemaakt hebt, moet die een half uurtje in de oven.