Cultuurtempel Limelight in Kortrijk wordt woonproject, iconische gevel blijft

Simulatie Vitruvi/GC-Architecten
Simulatie Vitruvi/GC-Architecten
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Na ruim tien jaar leegstand valt het doek over de oude cinemazaal De Gouden Lanteern, de latere Ciné Orly en cultuurtempel Limelight, in de Jan Persijnstraat 6 in Kortrijk. Naar een film of een theater gaan kijken, dansen of een winterbar bezoeken is niet meer mogelijk. De aanblik van de iconische gevel zal echter behouden blijven: die wordt in ere hersteld in het nieuw woonproject De Gouden Lanteern.

I

In 1921 werd in de toenmalige Peterseliestraat, vanaf 1936 de Jan Persijnstraat, de bioscoop De Gouden Lanteern opgericht. De cinemazaal werd in art-decostijl gebouwd naar het ontwerp van Richard Acke, een bekend Kortrijks architect uit het Interbellum. Het is een van weinige art-deco gebouwen van zijn hand die zichtbaar zijn in de stad.

Opvallend aan het gebouw is de brede steekboog: destijds het eerste gebouw in Kortrijk met een overspanning van gewapend beton. Toen de cinema opende verscheen dit art-deco ontwerp zelfs in verscheiden gerenommeerde architectuurtijdschriften zoals ‘La Cité’.

Tweede wereldoorlog

Net zoals vele andere gebouwen in Kortrijk liep De Gouden Lanteern aanzienlijke schade op tijdens de zware bombardementen van 1944. Na de Tweede Wereldoorlog werd de schade hersteld en bleef de bioscoop open. In 1969 veranderde de naam naar Cinema Orly en na verbouwingen werd het van 1980 tot 1997 de cultuurtempel van Kunstenhuis Limelight. Concertclub De Kreun verhuisde nog tijdelijk naar daar tot 2009. Later kwamen er nog een pop-upshop Concept Living en enkele winterbars. En toen werd het stil in het gebouw. “Er zijn door de jaren heen veel verbouwingen geweest maar er werd geen rekening gehouden met de kwalitatieve art-deco elementen”, zegt architect Frederik Callens van G-C Architecten. “Omdat we de gevel behouden hebben we de bovenbouw achteruit gezet, zo kunnen we de gevel tot zijn recht laten komen.”

Gevel afbreken geen optie

“Het gebouw en de unieke locatie hebben ons altijd aangesproken. Wanneer we twee jaar geleden de mogelijkheid kregen om het een nieuw leven te geven, hebben we niet lang moeten nadenken om het te doen. We zijn meteen in samenwerking met het architectenbureau GC-Architecten en de Stad Kortrijk rond de tekentafel gaan zitten”, zegt Jonas van Poucke van Vitruvi. “De voorgevel afbreken was voor ons vanaf het begin geen optie. Hiervoor is het te beeldbepalend en te nostalgisch bij vele Kortrijkzanen. “Het gebouw en de gevel is voor velen van emotionele waarde, niet zo zeer architecturale waarde.” De voorgevel zal in ere worden gerestaureerd naar het origineel ontwerp. “De bakstenen, natuurstenen en de gouden letters worden opnieuw zichtbaar gemaakt. Er gaan zelfs verhalen de ronde dat de oorspronkelijke lantaarn ergens bewaard zou zijn gebleven. Alle tips hierover zijn welkom. Indien we de lantaarn niet zouden vinden, zullen we het reconstrueren.”

Beeldbank Kortrijk
Beeldbank Kortrijk

De gelijkvloerse verdieping krijgt een ruim onthaal dat leidt naar de gemeenschappelijke binnentuin met veel groen die vanaf de straatkant zichtbaar zal zijn. Waar de bewoners samen kunnen genieten en waar kinderen vrij kunnen spelen. Het woonproject zal bestaan uit 8 appartementen, een penthouse en een ééngezinswoning met een privé tuin. Om de geschiedenis van de plek niet te vergeten zal de oude projector geïntegreerd worden in het project. “Het project zal binnen enkele weken in verkoop gaan. Geïnteresseerden kunnen alvast op de website www.degoudenlanteern.be een ticket boeken voor de avant-première.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.