Coronavirus slaat opnieuw massaal toe in West-Vlaamse woonzorgcentra

Archiefbeeld van een woonzorgcentrum in Wingene. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De curve spreekt voor zich: het coronavirus zit opnieuw binnen in onze woonzorgcentra en raakt de bewoners en personeelsleden massaal. Het aantal besmettingen nam de voorbije weken gestaag toe, maar afgelopen weekend was de sprong enorm. Uit cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat er het voorbije weekend 301 rusthuisbewoners en 246 personeelsleden van woonzorgcentra positief hebben getest op het virus.

Tellen we daarbij het aantal vermoedelijke besmettingen bij – zoals ook het Agentschap Zorg en Gezondheid en de woonzorgcentra zelf doen – dan komen we aan een hallucinant cijfer van 815 coronagevallen. Daarmee zitten we in de woonzorgcentra in West-Vlaanderen opnieuw op hetzelfde niveau als begin april, vlak voor de piek van de eerste golf.

Op verschillende plaatsen in onze provincie doken de voorbije dagen besmettingshaarden op in woonzorgcentra. Zo was er het Meense woonzorgcentrum Andante waar in totaal 80 mensen besmet raakten, sloot Zorg Kortrijk tijdelijk de deuren van openbare woonzorgcentra en werden ook rusthuizen in onder meer Tielt, Nieuwpoort en Heuvelland getroffen.

Beperkt aantal overlijdens

Het aantal rusthuisbewoners dat sterft aan de gevolgen van het coronavirus blijft voorlopig gelukkig wel beperkt. Sinds begin oktober kwamen acht mensen in de West-Vlaamse woonzorgcentra te overlijden aan covid-19. Sinds het begin van de crisis stierven 489 rusthuisbewoners in een van de woonzorgcentra in onze provincie. Mensen die overleden in het ziekenhuis worden daar niet bijgerekend.

In totaal werden sinds begin september 12.621 mensen in onze woonzorgcentra getest, onder wie 4.748 bewoners en 7.873 personeelsleden. Zes procent van de bewoners testte positief, de overgrote meerderheid (95 procent, red.) vertoonde geen symptomen van de ziekte. Bij het personeel bleek vier procent positief te testen. Ook daar was 96 procent asymptomatisch drager.

Coronavirus slaat opnieuw massaal toe in West-Vlaamse woonzorgcentra

Sinds 18 maart rapporteren verschillende voorzieningen in Vlaanderen zelf het aantal bewoners, cliënten en personeelsleden die waarschijnlijk of zeker besmet zijn met het coronavirus. Sinds begin juni wordt er niet langer tijdens het weekend gerapporteerd, waardoor de statistieken op maandag de cijfers van zaterdag en zondag bevatten. Van de Vlaamse woonzorgcentra neemt 90 tot 95 procent dagelijks deel aan de vrijwillige melding.

Op de persconferentie vorige week vrijdag gaf viroloog Steven Van Gucht nog aan dat de situatie in de Vlaamse woonzorgcentra ‘voorlopig onder controle’ is. Toch lijkt de situatie ook nu snel te evolueren. In Brussel en Wallonië nam het aantal besmettingen per 1.000 rusthuisbewoners vanaf midden september al toe, Vlaanderen volgde vanaf begin oktober.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.