Coronacijfers Zulte dalen, maar blijven zeer hoog

© Getty Images
Redactie KW

De besmettingscijfers binnen de gemeente Zulte gaan traag de goede kant uit, maar zijn nog steeds te hoog. Van alle Vlaamse gemeenten had Zulte in de afgelopen week de 20e hoogste besmettingsgraad. De viruscirculatie is momenteel nog te sterk om buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen op een veilige manier toe te laten. Eerst moeten de lokale besmettingscijfers verder naar beneden.

De gemeentelijke veiligheidscel komt wekelijks op maandag samen om de covid-situatie in Zulte te evalueren. Dit gebeurde ook gisteren. De veiligheidscel ziet dat de collectieve inspanningen van alle inwoners traag maar zeker blijven renderen. De 14-daagse besmettingsindicatie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen) binnen Zulte daalde deze week tot 627. De hoogste lokale besmettingsindicatie was begin november nog 1.735.

“We gaan voorzichtig in de goede richting, maar de cijfers zijn zeker nog niet positief te noemen,” zegt burgemeester Simon Lagrange. Afgelopen 14 dagen kwamen er concreet 99 nieuwe besmettingen bij, waarvan 51 in de afgelopen 7 dagen. De besmettingen binnen Zulte zijn gespreid over de drie deelgemeenten en tussen de leeftijd van 8 tot 94 jaar. Het virus kan dus iedereen treffen.

De weekcijfers tonen aan dat Zulte op de 20e hoogste plaats staat van de 300 Vlaamse gemeenten en op de 8e hoogste plaats binnen de provincie Oost-Vlaanderen. “Dat is niet benijdenswaardig. Het virus circuleert nog steeds heel sterk binnen onze gemeente, ook bij kinderen onder de 12 jaar en bij hun gezinsleden,” zegt burgemeester Lagrange. “De lokale situatie maakt het momenteel nog niet mogelijk om de buitenschoolse activiteiten voor kinderen tot 12 jaar op een veilige manier herop te starten. Dit wordt wekelijks opnieuw geëvalueerd met de veiligheidscel.”

“We begrijpen dat dit een vervelende boodschap is voor ouders en kinderen. Van zodra de situatie in Zulte het toelaat, zullen we hier een perspectief geven. In de afgelopen paar dagen zien we alvast een positieve evolutie. We hopen dat deze zich doorzet en we binnenkort een meer gunstige evaluatie kunnen maken.”

Het gemeentebestuur roept dan ook haar inwoners op om de collectieve inspanningen voort te zetten: beperk uw contacten, houd fysiek afstand van elkaar, was uw handen en draag een mondmasker. Laat u snel testen bij symptomen en leef de quarantaine strikt na.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier