Corona: zo wordt Ieper getroffen

Redactie KW

Ook Ieper krijgt af te rekenen met de gevolgen van het coronavirus.

Ieperse partijen annuleren evenementen door coronavirus

Op Facebook laten de Ieperse politieke partijen en hun jongerenafdelingen weten dat ze evenementen afgelasten door het coronavirus.

De lokale afdeling van Groen besliste vrijdag om alle activiteiten en vergaderingen voor de maand maart op te schorten. Concreet houdt dat dus in dat de geplande zwerfvuilactie van zaterdag, waarbij Groen en Jong Groen Ieper zouden deelnemen aan de zwerfvuilactie van de stad, niet doorgaat. Ook laten ze weten dat de Groen Quiz op 27 maart, het fractieoverleg en de partijvergadering niet kan doorgaan. “We zoeken naar nieuwe data, maar gezondheid gaat momenteel voor op alles”, klinkt het op Facebook.

Ook Jong CD&V Ieper neemt maatregelen door het coronavirus. Op 28 maart stond er normaal een een gespreksavond met de minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) gepland. De minister afkomstig uit Damme zou er zijn beleidsnota Jeugd komen toelichten. Donderdag liet de partij weten dat het evenement wordt afgelast. “Met spijt in het hart, maar in lijn met de voorschriften in het kader van het coronavirus en omdat een goede gezondheid immers prioritair is, wordt ons evenement ‘In gesprek met Minister van Jeugd Benjamin Dalle’ van 28 maart afgelast. Alle ingeschrevenen zullen persoonlijk via mail gecontacteerd worden. Bedankt voor uw begrip, we hopen het evenement te kunnen verplaatsen naar een later tijdstip en houden u op de hoogte”, laat Jong CD&V weten op Facebook. (SD)

Kattefoor stopgezet

De Kattefoor,die normaal liep van 6 tot en met 15 maart,is nu al bijna helemaal opgeruimd en vertrokken van op de Grote Markt. Door de maatregelen die werden genomen ivm het corona virus,konden de marktkramers hun attracties niet meer open houden,zodat ze vanaf vrijdagmorgen begonnen aan de afbraak van hun attracties.Tegen vrijdagavond zullen alle foorkramers de markt verlaten hebben.Een flinke streep door hun rekening, zeker met de vooruitzichten van een relatief zonnig weekend in het vooruitzicht. (EF)

PZ Arro Ieper verscherpt toezicht en sluit lokale commissariaten

PZ Arro Ieper heeft beslist om de lokale commissariaten in Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Moorslede, Staden, Vleteren en Zonnebeke tijdelijk te sluiten. Voor dringende aangiften kunnen de inwoners van de politiezone terecht in Ieper, Poperinge of Wervik. Daarnaast vragen ze ook om begrip op te brengen bij eventuele vertragingen bij niet-dringende zaken.

“Om de verspreiding van coronavirus te beperken heeft de federale regering maatregelen opgesteld. Voor de openbare veiligheid en algemene gezondheid is het van belang dat deze strikt worden opgevolgd. Daarom houden wij als politiezone verscherpt toezicht op de naleving”, klinkt het op social media.

Ten slotte wijzen ze er ook op dat de federale overheid instaat voor alle communicatie over de aanpak van het coronavirus. Bij niet-dringende vragen roepen ze op om naar onderstaande nummers te bellen:

? voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689

? voor vragen over economie: 0800 12 033 (SD)

Restaurants maken switch naar takeaway of sluiten

Sommige restaurants in Ieper nemen extra voorzorgsmaatregelen na de beslissingen van de federale regering donderdagavond. De Spirelli/Pastasciutta bijvoorbeeld doet vanaf nu enkel takeaway, vraagt om telefonisch te bestellen en roept op om via bankcontact te betalen. Frituur ‘t Brochetje in de Haiglaan werkt vandaag nog zoals normaal. Vanaf morgen is het enkel nog mogelijk om bestellingen af te halen. Ter plaatste eten wordt vanaf dan verboden tot 3 april. Toch sluiten veel zaken ook gewoon de deuren. À L’ Envers in de Patersstraat sluit vanaf zaterdag tot en met drie april zijn deuren. “Wij hopen dat alles zo snel mogelijk goed komt en jullie vanaf dan weer mogen verwelkomen”, klinkt het op hun Facebookpagina. Ook Markt 22 op de Grote Markt en Den Olifant in de Stuersstraat sluiten hun deuren vanaf zaterdag. “Lieve vrienden, we zijn vanavond nog een laatste avond open vooraleer we 3 weken onze Olifantenpoort sluiten. Kom jij nog onze olifant steunen? We zullen het kunnen gebruiken… We hebben alvast de zetel in de bar verwijderd en daar een extra tafel gezet, zodat jullie op voldoende afstand van elkaar kunnen zitten”, aldus de uitbaters van Den Olifant in een Facebookbericht. (SD)

Corona: zo wordt Ieper getroffen

Picanol draait op volle toeren, maar neemt wel strikte maatregelen

Picanol kondigde vrijdag nieuwe maatregelen aan voor hun personeelsleden. Thuiswerk is op sommige afdelingen mogelijk, maar moet besproken worden met het afdelingshoofd. Externe bezoekers worden niet meer toegelaten, terwijl interne meetings zo veel als mogelijk telefonisch of op andere digitale wijze gebeuren. Alle evenementen worden opgeschort, verplaatsingen worden beperkt en internationale reizen gaan niet door. Lees het artikel hier. (SD)

Jan Yperman Ziekenhuis annuleert alle niet-dringende ingrepen en consultaties

Niet-dringende ingrepen die de komende dagen gepland waren, worden uitgesteld. Belangrijk hierbij is dat de behandelende arts deze beslissing zal maken. Het secretariaat van de desbetreffende arts of de arts zelf zal de patiënten hiervan op de hoogte brengen. De noodzakelijke consultaties gaan wel door. De spoedafdeling van het Jan Yperman Ziekenhuis blijft wel open voor elke dringende noodzakelijke ingreep of verzorging.

Voor de patiënten die al opgenomen zijn geldt er een bezoekverbod. Hierop gelden er wel enkele uitzonderingen: één ouder van kinderen van minder dan 18 jaar die op pediatrie liggen, de partner van de moeder van een baby op materniteit en onmiddellijke naasten van personen die in kritieke of eindelevensfase zijn. Lees het artikel hier. (SD)

Enkel kramen met voeding op zaterdagmarkt, Last Post gaat door zonder publiek

Ook stad Ieper neemt maatregelen door het coronavirus. Hieronder kan u een overzicht vinden van de belangrijkste beslissingen. Deze maatregelen blijven allemaal van kracht tot en met 3 april.

Alle voorstellingen in het Cultuurcentrum Het Perron worden afgelast. Ook de wedstrijden van Gent-Wevelgem en de cyclo voor wielertoeristen gaan niet door. De bibliotheek sluit zijn deuren. Uitgeleende boeken worden automatisch verlengd waardoor je geen boete zal krijgen wegens het te laat indienen. Het zwembad, de sportcentra, de Ieperse musea en de Academie sluiten hun deuren. De Academie is vanaf zaterdag 14 maart tot en met zaterdag 4 april niet open.

AC Auris is wel open, maar enkel voor een basisdienstverlening. Het stadsbestuur wijst er ook op dat je heel wat afschriften, attesten en uittreksels thuis kan opvragen. Meer informatie hierover via deze link: https://www.ieper.be/thuisloket. De zaterdagmarkt van 14 maart op de Esplanade kan wel doorgaan, maar er zullen enkel kramen met voeding (voor mensen en dieren) aanwezig zijn. Ook de Last Post gaat door, maar wel zonder publiek. Het openbaar vervoer blijft toegankelijk.

De Ieperse scholen sluiten hun deuren, maar zullen wel opvang voorzien. Ook de crèches blijven open. Voor alle maatregelen en richtlijnen kan je terecht op deze link. (SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.