Corona: Sint-Jozefsinstituut in Tielt stikt elke dag honderd mondmaskers voor Sint-Andriesziekenhuis

Marjan Valcke en Louise Capon maken met hun team honderd mondmaskers per dag. © PVH
Philippe Verhaest

Het coronavirus brengt mensen ook figuurlijk dichter bij elkaar. Zo slaan het Sint-Jozefsinstituut en het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt de handen in elkaar om de bevoorrading van mondmaskers op peil te houden.

De vraag om mondmaskers te stikken kwam vanuit het Sint-Andriesziekenhuis, zegt Marjan Valcke. Zij is technisch adviseur en coördinator bij het Sint-Jozefsinstituut in Tielt. “Een goeie week geleden werden we gecontacteerd door Lieven Ryckaert van het Sint-Andriesziekenhuis. Hij vertelde ons toen dat ze nog voldoende mondmaskers hadden om de volgende twee weken te overbruggen, maar vroeg ons of we niet konden helpen bij de productie van nieuwe exemplaren.”

Marjan maakte twee prototypes: een in katoen en een mondmasker met een zonwerende coating. “Na wat aanpassingen is de keuze gevallen op het tweede model en sinds zaterdag zijn we volop aan het stikken. Aanvankelijk zouden we pas vandaag (maandag 16 maart, red.) van start gaan, maar het ziekenhuis heeft ons gevraagd om al eerder in actie de schieten. Hun voorraad slinkt zienderogen.”

Corona: Sint-Jozefsinstituut in Tielt stikt elke dag honderd mondmaskers voor Sint-Andriesziekenhuis
© PVH

Sindsdien maakt het bijna tienkoppige team honderd mondmaskers per dag. “Aan een stevig tempo waarbij iedereen zijn eigen taak heeft. De stof en stikzijde werd gesponsord door De 4 Weverkens uit Oostrozebeke, maar na vandaag zal die op zijn. Nu onderhandelen we met het Tieltse zonneweringsbedrijf Zora. We hopen dat zij ons verder kunnen bevoorraden.”

Voldoende afstand

De mensen die hiervoor in de bres springen, zijn (oud-)leerkrachten, leden van het woensdagse naaicafé van de school en sympathisanten. “We zijn hen stuk voor stuk erg dankbaar”, zegt Marjan. “Maar we volgen de voorschriften van de regering op de voet. Vooraf en tijdens het stikken ontsmetten we regelmatig onze handen en we proberen zo goed mogelijk voldoende afstand van elkaar te houden. En wie zich ziek voelt, moet meteen naar huis. Maar we doen verder. Zeker al heel deze week en desnoods ons langer. We zijn solidair met het ziekenhuis en haar personeel. Alleen samen kunnen we het coronavirus bedwingen.”

Wie zelf mondmaskers wil maken, kan het patroon vinden op de website en Facebook-pagina van de school.

Corona: Sint-Jozefsinstituut in Tielt stikt elke dag honderd mondmaskers voor Sint-Andriesziekenhuis
© PVH

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.