Confituurwedstrijd tijdens de allereerste Fruithappening in Roeselare

Confituurmaakster Leen Vanthieghem en haar man Willy de Ruyter met de kleinkinderen Jim en Remi. © Foto Ronny Neirinck
Peter Soete

Op zondag 2 oktober vindt de allereerste Fruithappening plaats in Roeselare. Plaats van afspraak is de boomgaard in het Bergmolenbos waar tussen 11 en 18 uur van alles te beleven valt. Een van de activiteiten is een confituurwedstrijd en confituurmaakster Leen Vanthieghem zetelt in de jury.

Wie zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur twee zelfgemaakte potjes vruchtenconfituur binnenbrengt op de Fruithappening in de Bergstraat neemt automatisch deel aan de confituurwedstrijd. De jury beoordeelt op smaak, structuur en een evenwichtig gebruik van toegevoegde suikers. Een van de juryleden is Leen Vanthieghem, de echtgenote van Willy De Ruytter, en zelf een ervaringsdeskundige als het over confituur gaat.

“Wij wonen op het platteland en hebben veel fruitbomen”, steekt Leen van wal. “Ik heb confituur leren maken van mijn moeder en grootmoeder en ieder jaar maak ik nu zelf vruchtenconfituur. Mijn mama maakte veel vruchtenconfituur van rabarber maar dat doe ik niet: er zit in rabarber te veel zuur dat slecht is voor de reuma. Ik maak heel veel confituur van kweeperen in september. We hebben ook veel appelen en peren maar die gebruiken we om appelmoes te maken en de peren eten we gewoon zo op.”

Kweeperenconfituur

“Zelf confituur maken is zeker weer in bij jonge mensen. Ik hoor dat meer en meer mensen zelf experimenteren met verschillende vruchtenconfituren met specerijen en kruiden. Dat is natuurlijk lovenswaardig, want zelfgemaakte confituur is veel gezonder en smaakt veel beter dan confituur die men in een warenhuis koopt. Mijn lievelingsconfituur is kweeperenconfituur met een beetje gember of kaneel bijgevoegd. Dat zorgt voor een pittige toets.”

“Vroeger maakte ik ook confituur van aardbeien, maar daarmee ben ik gestopt. De aardbeien smaken beter als je ze vers eet dan in confituur. Mijn man en ik hebben drie dochters en vijf kleinkinderen en zij lusten onze confituur ook wel.”

(Peter Soete)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.