Comines en couleur kleurt de binnenstad

De regenboog zorgt er meteen voor dat het hier aangenamer wandelen is. © CL
Christophe Lefebvre

Donkere straatjes, groezelige steegjes en wandelpaden die niet meteen uitnodigend zijn. Iedereen kent ze en zowat iedere gemeente heeft er. Komen besluit, met het project ‘Comines en Couleur’, komaf te maken en de binnenstad van kleur te gaan voorzien.

Het project lag al langer op tafel maar werd, ten gevolge van de coronacrisis, tijdelijk in de koelkast gestopt. “We tellen nog te veel plekken in onze gemeente die niet echt een welgekomen gevoel geven. Paden die bijna niet worden gebruikt of plaatsen die een donker gevoel geven. Door ze van kleur te voorzien, brengen we meteen ook een positieve boodschap naar buiten.”

Alice Leeuwerck, burgemeester van Komen-Waasten, is dan ook blij met de resultaten van de eerste werken. “We zijn gestart met het wandelpad dat parallel met de Overwinningsstraat loopt. 110 meter van het pad werd van een regenboogmotief voorzien, waardoor het meteen heel wat aangenamer is om er te wandelen.”

“Het oorspronkelijke idee was om dit te laten uitvoeren door een street artist maar door de beperkingen en de coronamaatregelen kon dit helaas niet doorgaan. Het zijn dan uiteindelijk onze gemeentelijke diensten die het eerste stuk voor hun rekening hebben genomen.”

Scholen

Een kleurrijke plaats in Komen die, als het van de burgemeester afhangt, weldra opvolging zal krijgen. “Het is wel duidelijk de bedoeling om dit op meerdere plaatsen in de gemeente te gaan uitvoeren”, klinkt het nog. “Van zodra de maatregelen het toelaten, zullen we een oproep lanceren naar alle street artists die zich in dit project willen engageren. Ze zullen hun voorstellen kunnen insturen waarop we ieder concept aan een grondige studie zullen onderwerpen.”

“We letten er vooral op dat de kunstwerken de verkeerswetgeving niet gaan dwarsen. Ook zullen we de scholen bij dit project betrekken want we zijn ervan overtuigd dat dit ook een meerwaarde kan betekenen voor het gevoel en de veiligheid rond onze scholen.”

Voor de uitvoering van dit eerste stuk werd 4.000 euro ter beschikking gesteld, een kost die volledig door de gemeente werd gedragen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.