College Waregem in oog van de storm na 100 dagen-foto: “Nooit racistisch bedoeld”
Een foto van de 100 dagen-viering in het College van Waregem zorgt op sociale media voor heel wat deining. Zowel in binnen- als buitenland ging de klasfoto van de zesdejaars viraal en wordt de klas racisme ten opzichte van Aziaten en Chinezen verweten. “Absoluut niet de bedoeling”, zegt directeur Philip Demuynck. “Deze foto werd in de ludieke context van de 100 dagen genomen. Het thema stond bovendien al maanden vast.” De school excuseert zich wel bij iedereen die zich gekwetst voelt door de afbeelding en verwijderde woensdag de eigen socialemediakanalen.
Op vrijdag 6 maart vierden de laatstejaars van de Sint-Paulusschool, campus College in Waregem de laatste honderd dagen van hun carrière op de middelbare school. Aan het begin van het schooljaar beslisten de klassen onderling om ‘reis rond de wereld’ als thema voor die viering te gebruiken. Eén klas nam zich voor om China uit te pikken. Net als alle andere klassen werd ook van hen een klasfoto genomen die enkele dagen later op de Facebook- en Instagrampagina van de school gedeeld werd.
Dat de leerlingen in hun Aziatische outfits de link maken met het beruchte coronavirus schoot bij veel mensen online in het verkeerde keelgat. Eén meisje liet zich tijdens het maken van de foto zelfs verleiden tot het nabootsen van spleetogen. De foto verspreidde zich al snel over het internet en zorgt wereldwijd voor reacties. “Puur racisme”, klinkt het op Twitter en Instagram. “Stel je eens voor hoeveel stappen je moet zetten om tot dit soort afbeeldingen te komen.”
Uit de context
Directeur Philip Demuynck van het College ondernam samen met zijn team woensdag actie om de heisa het hoofd te bieden. “Laat ons duidelijk zijn: de foto en de verkleedkleren van deze zesdejaars zijn nooit kwetsend bedoeld“, klinkt het. “Dit kadert in de ludieke, uitgelaten sfeer van de 100 dagen-viering. Bij onze leerlingen en leerkrachten is er absoluut geen sprake van racistische motieven. Maar blijkbaar wordt de afbeelding, uit de context van de 100 dagen, toch zo geïnterpreteerd.”
De sociale media van de school werden sinds dinsdagavond overspoeld met reacties uit alle hoeken van de wereld. Daarop besliste de directie om de Facebook- en Instagrampagina (tijdelijk) offline te halen. “Wij erkennen dat we de gevolgen verkeerd hebben ingeschat en willen ons als school uitdrukkelijk excuseren bij iedereen die zich gekwetst voelt”, aldus directeur Demuynck nog.
Verbouwereerd
De directeur sprak woensdag ook de betrokken leerlingen toe, die verbouwereerd reageerden op de heftige reacties. “Ook zij benadrukten nogmaals dat dit nooit zo is bedoeld. Het vervelende is natuurlijk dat hoe verder je van onze Vlaamse cultuur en de traditie van de 100 dagen-viering afstaat, hoe moeilijker het wordt om die context in te schatten“, zegt Philip Demuynck nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier