Coaches telewerken om het basketbal in leven te houden

Werner Rotsaert van Avanti Brugge© MD
Werner Rotsaert van Avanti Brugge© MD
Redactie KW

Een competitie die amper begonnen werd en een die verre van afgewerkt was; het hakt er stevig in bij tal van basketbalploegen. Sommige verdwenen ondertussen helemaal of trokken hun One-ploeg terug, inkomsten bleven langdurig uit, spelers vertrokken of keren niet meer terug… Vooralsnog lijken de ploegen uit de regio hiervan gespaard te blijven, maar meer dan hopen op een vlekkeloze hervatting na anderhalf jaar van ontbering zit er voorlopig niet in.

“Iedereen moet zich voorbereiden op de voorbereiding”, klinkt het bij Tibo T’Joncke. Hij nam meer dan een jaar geleden over als coach van Basket Sijsele, maar beleefde nog maar weinig plezier aan zijn job. “Achter de schermen werd het startschot gegeven voor de 2021-2022 competities, onder andere met de loting voor de vernieuwde beker van België. Dat levert meteen vier interessante voorbereidingswedstrijden op. Met wat geluk zelfs een vijfde en dan kunnen we zomaar een gereputeerde eersteklasser treffen. Het is geen ambitie, maar dromen mag, toch?”

In welke zaal?

Ook in Oostkamp zijn ze zover, maar in plaats van te speculeren op een vijfde match legt Gerrit Major, ook al nieuw als One-coach, al contacten voor bijkomende oefenwedstrijden. “Het seizoen start weliswaar drie weken later dan wat we tot nu toe gewoon waren, maar de voorbereiding schuiven we niet evenredig achteruit. We willen blessures vermijden en het matchritme geleidelijk opbouwen. Maar we blijven met onzekerheden zitten. Bijvoorbeeld: waar kunnen we trainen zolang de Valkaart een vaccinatiecentrum is? Het ziet ernaar uit dat we daarvoor naar Beernem zullen uitwijken.”

Beide coaches van nationalers konden de voorbije maanden alleen telewerken: “Ik ben de spelers blijven bellen,” aldus Major, “vooral om te informeren hoe het met hen gaat naast het basketbal. Van zodra er mooi weer voorspeld wordt, plannen we ook een groepsactiviteit. Velen verlangen ernaar om mekaar terug te zien. Zij kenden amper iets meer dan werken, eten en slapen. De echte beleving, de fun zal hoog op de activiteitenlijst staan.”

Ook T’Joncke was op de telefoon aangewezen voor iedere stand van zaken. “Voor Tibo De Coessemaeker was de lange periode zonder basketbal ook de tijd voor een operatie en het begin van de revalidatie. Ik ga ervan uit dat hij midden september nog niet speelklaar zal zijn, maar voorsprong in het herstelproces is altijd welkom. Ook met de studenten en de anderen hield ik geregeld contact.”

Fysieke conditie

Bij de landelijke ploegen is de onzekerheid haast nog groter. “Ik hoor hen heel weinig en kan zelf pas beginnen met de puzzel nadat de bekerwedstrijden vastliggen”, aldus Pieter De Rycker van Basket Blankenberge. Over de fysieke paraatheid maak ik me echter weinig zorgen. Twee gingen zelfs een marathon lopen en enkele oudjes lieten weten dat de goesting uitermate groot is.”

Gunther De Pauw (Racing Brugge) wil zijn mannen vroeger activeren en werkt in samenspraak met een kinesist individuele programma’s uit. Blessurepreventie en conditieopbouw komen eerst, hoezeer ik ook de honger waarneem in de contacten die we vooral via de sociale media onderhouden.”

Bij Avanti Brugge zijn het verloren jaar en de ambitie om meteen te promoveren stilaan verteerd. “We moeten die doorstart maken en de motor weer aan laten slaan”, stelt Werner Rotsaert. “Van zodra het mogelijk is, gaan we er tegenaan. In juni willen we zelfs al één keer per week buiten trainen. Als iedereen tot nog toe zijn conditie goed op peil hield, mogen de lat en de druk straks weer hoog liggen.” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier