Claude Delatter blijft positief, ondanks een jaar vol tegenslagen

Claude Delatter voor het café Den Buro dat hij samen met zijn vrouw Mia Mandeville uitbaat.© CHH
Claude Delatter voor het café Den Buro dat hij samen met zijn vrouw Mia Mandeville uitbaat.© CHH
Redactie KW

Ondanks verschillende tegenslagen blijft Claude Delatter een ‘positivo’. Door de coronapandemie moest hij zijn café Den Buro in Heule noodgedwongen tijdelijk sluiten en kan hij niet met zijn coverband The Crowd optreden. Tot overmaat van ramp werd zijn vrouw Mia Mandeville vorig jaar op 18 november getroffen door een zwaar herseninfarct. “Ik heb geluk gehad. We hebben nog een toekomst”, zegt Claude.

Claude Delatter (54) is getrouwd met Mia Mandeville (51). Samen met Mia’s zoon Davy wonen ze boven het café Den Buro dat ze al vier jaar runnen. Claude is ondernemer en horecaman. Het zijn bewogen tijden voor hem want door corona ligt alles stil. Het café dicht, geen optredens met The Crowd waarvan Claude leadzanger is. Even herademen en dan op naar de tweede, derde tegenslag … “Als het begint tegen te slaan, dan valt alles tegen”, zegt Claude Delatter. “Ik hoop dat alles weldra voorbij is.”

Telefoon van stiefzoon

“Tijdens de tweede lockdown, op woensdagavond 18 november om 19 uur, kreeg ik telefoon van stiefzoon Davy dat ‘mama waarschijnlijk gevallen was’. Ik spoedde me naar huis en toen ik haar zag liggen, wist ik direct dat het ernstig was”, vertelt Claude.

“Door de coronamaatregelen mocht niemand mee naar het ziekenhuis. Toen ze bezoek mocht ontvangen, stond ik mijn plaats af aan haar zoon. Het was hard maar ik vond het voor Davy belangrijk dat hij bij zijn moeder kon zijn. Pas na 20 dagen kon ik op bezoek. Dat viel me emotioneel heel zwaar.”

‘Warmste gemeente’

Op 5 december 2020, met Kerstmis in het vooruitzicht, schreef Claude een emotionele brief aan premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Hij vroeg of hij zijn partner én dochter alsnog samen mocht uitnodigen op kerstavond. Claude ving bot. De premier antwoordde pas anderhalve maand later.

Toen Claude op Facebook het nieuws over Mia deelde, volgde er een golf van steunberichten. Massaal veel Heulenaars reageerden. “Dat deed me ongelofelijk veel deugd. Toen dacht ik ‘er is toch nog menselijkheid’. Heule bleek echt de warmste gemeente.”

Niettegenstaande Claude er altijd de moed inhoudt, zijn er ook moeilijke momenten. “Elke zondagavond, als Mia terug naar Gent vertrekt voor een week revalidatie, valt mij dat bijzonder zwaar.”

The Crowd staat er

Door corona was het ook bij zijn coverband The Crowd kommer en kwel. “Het laatste concert gaven we op 29 juli vorig jaar. Maar we staan er weer. Vorige week namen we in De Kreun een video op met drie covernummers. We hadden elkaar tot die opnames niet meer ‘live’ gezien. Samenspelen was wennen. De video is binnenkort te zien op onze nieuwe website.”

Toekomstplannen opbergen, is voor Claude niet aan de orde. Het concert The Crowd goes Symphonic , een optreden samen met een 80-koppig symfonisch orkest, is voor de derde keer verdaagd, nu naar 7 mei 2022.

‘Mia’s geluksplekje’

Door het herseninfarct van Mia kreeg haar leven maar ook dat van Davy en Claude een onverwachte wending. “We moeten ons herorganiseren. Wat de toekomst brengt, is afhankelijk van Mia’s revalidatie. Er is nog een lange weg te gaan”, vertelt Claude. Toch wil hij doorgaan met het café. “Den Buro uitbaten, was Mia’s droom. Ik wil haar het gevoel geven dat ik haar ‘geluksplekje’ bewaar zodat ze er de kracht uithaalt om verder te revalideren.”

Het café zal, zodra het weer toegelaten is, opengaan. Wel met beperkte openingsuren: op donderdag vanaf 16 uur, vrijdag vanaf 15.30 uur en tijdens het weekend vanaf 13 uur. Tijdens feestdagen en speciale evenementen zal Den Buro ook open zijn. Daarnaast is het café op andere dagen ter beschikking voor vergaderingen, of privé-aangelegenheden vanaf minimum tien personen.

Na een jaar vol tegenslagen, blijft Claude positief. “Door wat gebeurd is, besef ik dat het heden belangrijk is. Gedaan met uitstellen tot morgen wat vandaag kan”, besluit Claude. (CHH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.