Chloë Vanhoecke ontdekte Roeselare als toffe plaats om te wonen, maar het mag groener

Chloë Vanhoecke: “Roeselare zet in op vergroening en dat is goed”. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Chloë Vanhoecke: “Roeselare zet in op vergroening en dat is goed”. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Wat denken nieuwe inwoners eigenlijk over hun nieuwe stad Roeselare? Wij trokken op pad met Chloë Vanhoecke, de echtgenote van Mathieu Vanneste die Traiteur Lamon op de Grote Markt heeft overgenomen. Chloë zal in februari zes jaar in Roeselare wonen en amuseert zich hier prima.

Jij bent geen geboren en getogen Roeselaarse?

Chloë Vanhoecke : “Neen, ik ben opgegroeid in de omgeving van Roeselare, waar ik ook heb gewoond en naar school ben geweest: Izegem, Ingelmunster, Meulebeke, … Ik ben pas zes jaar geleden naar Roeselare gekomen.”

En je woonde meteen op een stek met één van de mooiste uitzichten van de stad?

“Inderdaad. Mathieu had Traiteur Lamon op de Grote Markt overgenomen en we woonden boven de winkel. Het was niet groot maar het had veel charme: er lag een visgraatparket, de flat had mooie oude deuren én we hadden een fantastisch uitzicht op de Grote Markt. Het had ook zijn nadelen natuurlijk: we hadden geen tuin en geen parkeerplaats. Het is trouwens een paar keer gebeurd dat wij onze wagen op de markt hadden geparkeerd en dat hij was weggesleept omdat wij vergeten waren dat het de volgende dag marktdag was.”

“Nu wonen we al bijna twee jaar in de Sint-Alfonsiusstraat. We zijn ons mooie uitzicht op de Grote Markt kwijt, maar we hebben een tuin en een garage. Dat in het midden van het stadscentrum is toch wel een groot pluspunt. En Mathieu is nog steeds snel in de zaak.”

Zou je niet liever in Gent wonen waar je hebt gestudeerd?

“Neen, Gent is ongelooflijk leuk maar ik heb nooit de behoefte gevoeld om er te blijven ‘hangen’ zoals zo veel van de West-Vlaamse studenten in Gent. Ik vond het wel leuk om te studeren in een koffiebar. Je kwam daar altijd andere studenten tegen waarmee je een praatje kon maken. Het is misschien ook omdat ik nooit op kot heb gezeten in Gent dat ik er niet ben gebleven. En Mathieu zat in Roeselare, hé ( lacht ).”

Vind je Roeselare een leuke stad?

“Absoluut. Het stadsbestuur en alle belangenverenigingen doen er alles aan en zetten zich voortdurend in om een toffe stad van te maken. Er is ook in Roeselare jammer genoeg veel leegstand, maar men probeert die leegstand met veel diverse projecten tegen te gaan. En men lijkt daar ook in te slagen.”

Kun je hier goed uitgaan?

“Echt uitgaan niet. Gezellig iets drinken en een babbeltje maken met de vrienden kan dan wel weer. Denk maar Romen, Viva Verna, Moustache of de Ierse pub in onze straat. Maar echt georganiseerde fuifactiviteiten zijn er niet zo veel. Parsidance, het foodtruckfestival in het Geitepark of Plein Publique met de Batjes zijn super, maar dan hebben we het wel gehad denk ik.”

“In de Ierse pub in onze straat is het vaak een gezellige bedoening”, lacht Chloë Vanhoecke. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
“In de Ierse pub in onze straat is het vaak een gezellige bedoening”, lacht Chloë Vanhoecke. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

“Zomerbars zijn er ook niet meer in Roeselare en dat vind ik zeer vreemd. Bijna in iedere stad en gemeente zijn er in juli en augustus zomerbars, uitgenomen in Roeselare. Wist je dat we er zelfs al eens over gepraat hebben om zelf een zomerbar op te starten?”

Roeselare is dan misschien geen echte fuifstad, maar je kunt er wel lekker eten.

“Dat is waar en er is hier een restaurant voor ieders beurs. Mathieu en ik gingen graag naar B’artiste in de Zuidstraat, dat is echt een grootstadconcept dat daar werd uitgerold. Ook Le Petit Feu in de Sint-Amandstraat waar je superlekkere fondue kunt eten, is een echte aanrader. En natuurlijk mogen we de Roeselaarse topper Boury niet vergeten. Ik ben ook zeer blij dat er in de Zuidstraat een sushi-restaurant is. Sushi vind ik superlekker.”

“Geen zomerbars in Roeselare en dat vind ik toch zeer vreemd”

Heb je ook tijd om te shoppen in Roeselare?

“Ik heb een goedgevulde agenda ( lacht ). Ik ben grafisch ontwerper en ben creatief bezig op computer met het ontwerpen van geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen en webdesign maar ik ben ook artisanaal creatief bezig en maak raamschilderingen en muurschilderingen. En op woensdagnamiddag werk ik ook in kledingzaak de Loftshop in Torhout. Ik haal veel kledij daar, maar ook in Roeselare vind ik zeker mijn gading. Ik koop soms in Pips Pillino en in Mania-k neem ik ook graag een kijkje. Oh ja, en vooral het Mania-k-café boven is een absolute hippe plek waar je niet alleen iets kunt drinken, maar ook zeer lekker kunt eten.”

Heb je tips om Roeselare nog aantrekkelijker te maken?

“Ik zou proberen om de stad nog groener te maken. Gelukkig is de stad aan een inhaalbeweging bezig. Er was zo veel te doen rond het plein aan de Sint-Amandskerk toen de parkeerplaatsen daar verdwenen, maar dat was toch overdreven. Dat is nu toch een mooie, groene plek in het stadscentrum?”

“Aan de andere kant zou ik de 30 minuten-parkeerplaatsen in het centrum nog uitbreiden. Wie snel naar het centrum wil komen voor één of twee boodschappen, heeft dan nog meer kans om een parkeerplaatsje te vinden. Kom je langer shoppen dan is er plaats genoeg in onze ondergrondse parkings waar je voor een zeer democratisch prijsje je wagen veilig en droog kwijt kunt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier