Charlotte Malesis schrijft abortus van zich af in boek: “Geen spijt van beslissing”

In 2002 koos Charlotte Malesis (47) uit Nieuwpoort bewust voor abortus. “Mijn kind mocht niet opgroeien in de gevaarlijke situatie waarin ik toen leefde met een schizofrene partner. Tot op vandaag ben ik ervan overtuigd dat het de juiste beslissing is geweest”, zegt Charlotte die die fase in haar leven letterlijk van zich heeft afgeschreven in haar eerste boek ‘Hij, ik en het beest’.

Charlotte Malesis: “Mijn verhaal heb ik altijd weggeduwd, tot nu.” © Benny Proot

Bijna vijf jaar runde Charlotte in Nieuwpoort-Stad café De Sportwereld, maar vorig jaar stopte ze ermee. “Ik had nood aan een nieuwe invulling in mijn leven. Dag en nacht heb ik gewerkt, het was tijd voor iets anders”, zegt ze daarover.

En dat ‘anders’ werd schrijven. Het resultaat is ‘Hij, ik en het beest’. Een boek dat beklijft. “We leerden elkaar kennen in Westende waar ik werkzaam was in de horeca”, vertelt Charlotte. “Na een jaar werd ik ongepland zwanger. Kinderen wilde ik altijd al hebben, dus ik was gelukkig, tot mijn schoonvader me kwam verwittigen. ‘Jouw vriend is schizofreen. Dat is geen veilige omgeving voor jullie kind. Je moet het laten weghalen’. Ik stond aan de grond genageld. Dat jaar had ik niets abnormaals gemerkt aan mijn partner. Hij was intelligent, diepzinnig en kunstliefhebber, maar als er dingen fout liepen, dan begon hij vreemd te doen. Dat merkte ik op een nacht toen hij in de keuken stond met een mes in de hand. ‘Er staat hier iemand die me vertelt dat ik je moet doden omdat je abortus wil plegen’, zei hij. Nooit heeft hij me fysiek pijn gedaan, maar dat beeld vergeet ik nooit. Een andere keer zaten we samen met zijn familie en haalde hij plots uit naar zijn stiefma. Ze hebben hem daarop gecolloqueerd. Sindsdien verdween hij uit mijn leven.”

Hartverscheurend

Op een zondag in 2002 stond het vast, Charlotte koos voor abortus. “Zes weken heb ik me opgesloten om de juiste beslissing te kunnen nemen”, zegt ze. “Het was hartverscheurend, maar wel de juiste keuze. Daarvan ben ik nog steeds overtuigd. In mijn hoofd had ik al afscheid genomen, dus ‘het pilletje’ dat het leven van mijn foetus zou beëindigen, was een logische stap. De week nadien ging ik alweer werken.”

Abortus blijft een taboe en dat wil ik doorbreken

“Mijn verhaal heb ik altijd weggeduwd tot nu. Het harde labeur van mijn café viel weg en tijd kwam in de plaats. Drie weken lang heb ik geschreven aan mijn autobiografie. Vandaag ligt mijn verhaal van 430 bladzijden bij de drukker. Abortus blijft een taboe en dat wil ik doorbreken. Ook schizofrenie is een ziekte waarover te veel vooroordelen bestaan. ‘Hij, ik en het beest’ kwam er in de eerste plaats voor mezelf. Nu ik alles van me heb afgeschreven, ben ik rustiger, ik heb afscheid kunnen nemen. In muziek van onder meer The Scabs en Lara Fabian heb ik steun gevonden. Daarom komen er ook muziekfragmenten voor in mijn boek. Anderzijds hoop ik de lezer ook te raken en te doen beseffen dat hartverscheurende keuzes ook gemaakt moeten worden.”

Jeanne Panne

Vandaag is Charlotte een alleenstaande moeder met twee tienerzonen. Schrijven is haar nieuwe uitlaatklep. Momenteel reconstrueert ze het verhaal van Jeanne Panne, Nieuwpoorts bekendste heks. “Noem haar geen heks”, benadrukt Charlotte. “Dat wordt mijn uitgangspunt.”

(GUS)

‘Hij, ik en het beest’ is vanaf 6 december verkrijgbaar bij Aktua en Het Boek in Nieuwpoort, net als via de uitgever Schrijverspunt. Uiteraard kan je het ook bestellen via Charlotte zelf door te mailen naar charlotte.malesis@live.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.