Cercle Leopold Kring uitzonderlijk open voor publiek

Dit weekend kan je het interieur van de kapel in de Leopoldskring bezoeken. Het bleef meer dan 40 jaar verborgen. © SLW
Redactie KW

Ter gelegenheid van de festiviteiten rond 100 jaar Vliegschool in Wevelgem worden de deuren van de Kring Leopold opengezet. De medewerkers van de Flanders Aviation Society (FAS) stopten er dagenlang werk in om het iconische gebouw op te ruimen. Enkel op zaterdag 14 en zondag 15 september is het te bezichtigen voor het publiek.

Passanten in de Kortrijkstraat vragen zich al tientallen jaren af wat de oorsprong en bedoeling is van het bijzondere gebouw met het opschrift Cercle Leopold Kring. Daar komt eindelijk een antwoord op want de medewerkers van FAS kregen toestemming van eigenaar Immo Bigsand om het open te stellen voor het publiek.

Brandglasramen

“Eerst ging daar nog heel wat opruimwerk aan vooraf”, lacht Philippe Bolen die samen met vele medewerkers de hall en de kapel leeghaalde. “Materiaal van vorige eigenaars dat hier al vele tientallen jaren stond. En dan moest het poetswerk nog beginnen.”

De geschiedenis gaat terug tot 1926, toen beslist werd om een club op te richten voor de militairen van de Elementaire vliegschool. De legeraalmoezenier vond dat elke militair na zijn diensturen recht had op enig comfort en een gezonde ontspanning, zowel op cultureel als godsdienstig vlak.

“Op het gelijkvloers had je een vergader- en feestzaal met een podium voor culturele activiteiten zoals toneel, cinema en welzijnsfeesten”, vertelt Bart Vandamme van FAS.

“Op de eerste verdieping is de kapel die op zondag ook toegankelijk was voor buurtbewoners. Het meest opvallende in de kapel zijn de acht cirkelvormige brandglasramen die elk een engel voorstellen. Die symboliseerden de beschermers van de vliegers van de vliegschool. Het gebouw kreeg de naam Cercle Leopold Kring, met toestemming van de toenmalige prins Leopold.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Leopoldkring in beslag genomen door de Luftwaffe als wapenarsenaal. Na de oorlog was het de kantine en feestzaal voor de Britse militairen, om in 1946 weer in handen te komen van het Comité van den Militairen Kring Leopold. “In 1962, na het vertrek van de militairen uit Wevelgem, daalde het aantal activiteiten in de Cercle”, vervolgt Bart Vandamme. “Alleen de misvieringen op zondag, opgedragen door de legeraalmoezeniers, bleven bestaan.”

Eenmalig open

De Cercle werd definitief gesloten en in 1982 verkocht aan de familie Vande Vijver. Sinds 3 juni 2005 is het een beschermd monument. Op zaterdag 14 september tussen 13 en 18 uur en op zondag 15 september tussen 10 en 17 uur is het eenmalig open voor het publiek. In het gebouw is er een gelegenheidstentoonstelling over man-lifting kites, vliegen in Wevelgem en over de bevrijding van Wevelgem.

Het boek 100 jaar Vliegschool van Bart Vandamme is tijdens de opendeur in Cercle Leopold te koop voor 15 euro. (SLW)

Info: www.fasinfo.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier