Ceo Conny Vandendriessche: “Weinig mensen beschikken over een financiële buffer”
“Het is anders, totaal anders”, zegt Accent-baas Conny Vandendriessche. Er wordt meer dan ooit ‘gezoomd’ (met video via het internet vergaderen, red.) bij Accent. “We organiseren zelfs work-outs voor onze medewerkers via Teams”, legt Conny uit. “Het is anders, maar we blijven trouw aan het DNA van ons bedrijf.”
We zoomen voor het interview. Conny Vandendriessche werkt van thuis uit. Alleen als dat noodzakelijk is, rijdt ze naar de bedrijfszetel in Roeselare. Accent telt 1.200 medewerkers in ons land en bezorgt 18.000 mensen interimarbeid. Dat aantal is door de lockdown en de coronamaatregelen voorlopig herleid tot zo’n 9.000 mensen die aan de slag blijven in de voedingssector en in de logistiek. In de bouwbranche is het deze week ook weer iets drukker.
Hoe anders is jouw job sinds de coronacrisis?
“Totaal anders. De kantoren zijn dicht en dat betekent dat we met zijn allen van thuis uit werken. We telefoneren veel, we communiceren met video via het internet. Want het is belangrijk dat de continuïteit van onze onderneming verzekerd blijft. We hebben niet alleen de zorg voor onze eigen medewerkers, maar ook voor onze uitzendkrachten en voor de bedrijven die op ons een beroep doen. Mensen hebben vooral behoefte aan een stukje zekerheid.”
Hoe laat die onzekerheid zich het sterkst voelen?
“Iedereen kijkt anders naar die coronacrisis. Maar algemeen stellen we vast dat maar weinig mensen over een financiële buffer beschikken. Vandaar dat het belangrijk is dat wij hen zekerheid geven. Heel veel ondernemingen liggen noodgedwongen stil, ook onze kantoren zijn dicht, waardoor ook een deel van onze medewerkers tijdelijk werkloos zijn. Geheel of gedeeltelijk, al naargelang de sectoren waarvoor ze werken.”
“Wij zijn solidair met hen en hebben meteen met de managers ook ons loon tot de helft teruggebracht. Dat is ook zo voor onze leden van de raad van bestuur. Wij zijn een onderneming met, voor en door mensen en vinden het maar normaal dat wij met zijn allen daadwerkelijk solidair zijn.”
Ben je er gerust in dat jouw onderneming de crisis overleeft?
“We beschouwen het tweede kwartaal van dit jaar als verloren. We hopen dat we in het derde en vierde kwartaal dat weer voor een deel kunnen goedmaken. We zijn gelukkig een heel gezond bedrijf. Cash is king, zeggen wij. We kunnen een eind overleven en kunnen, mocht dat nodig blijken, zelfs ons klanten helpen.”
“We zijn solidair met onze medewerkers. We hebben ook ons loon tot de helft teruggebracht”
“Maar het is wel zo dat wij in de huidige fase een zekere machteloosheid voelen: we zijn als uitzendbedrijf afhankelijk van de ondernemingen en als die gesloten zijn, kan je daar weinig aan doen. We weten dat van zodra de opstart volgt, die bedrijven uiteraard eerst de mensen aan het werk zetten die bij hen op de payroll staan, dat is volkomen normaal. Maar we zijn hoopvol en kijken uit naar de plannen voor een geleidelijke opstart.”
Je vergadert via het internet met de mensen thuis. Geeft dat een andere kijk op de medewerkers?
“Toch wel. Je kijkt een stukje binnen in de privacy van de mensen. Soms ben je dan wel eens verrast, meestal op een aangename manier. Wat me vooral treft, is de creativiteit van onze mensen en hun enthousiasme voor het bedrijf. Hoe ze bijvoorbeeld erin slagen om bij het overvliegen van de VTM-drone/heli onze bedrijfsnaam op een fijne manier in beeld te brengen, dat doet deugd.”
“Door corona merk je ineens ook hoe sterk de verbondenheid is in ons land. Als dat zou kunnen leiden straks tot een sterke regering die goede maatregelen uitwerkt voor de ondernemingen, dan zijn we al een heel stuk verder.”
Ben je tot op vandaag tevreden over het traject dat onze overheid reed?
“Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te roepen hoe het anders kon. Daar doe ik niet aan mee. We zijn best tevreden over de maatregelen tot nu toe. Natuurlijk worden er wel eens schoonheidsfoutjes gemaakt, maar er valt weinig of niets op te merken over de wijze waarop onze virologen als Marc Van Ranst en zijn collega’s communiceren. Wie leiding geeft, zo heb ik al ervaren, kan nooit voor iedereen honderd procent goed doen.”
Ben je bang om zelf besmet te raken?
“Neen. Ik ga er wel bewust mee om en hou me aan de maatregelen. Maar ik laat me vooral leiden door mijn gezond boerenverstand.”
Wat ga je anders doen na de coronacrisis?
“Wij zijn een onderneming waar er nogal makkelijk wordt gezoend bij het begroeten van mekaar. We pakken mekaar eens vast, geven een knuffel of schudden de hand. We zullen daar iets anders moeten op verzinnen in die eerste fase na de coronacrisis. Maar eerlijk, ik heb het nog niet gevonden hoe we die hartelijkheid onder de medewerkers op een andere manier kunnen vertalen. Misschien moeten we binnenkort wel gebarentaal leren?” (lacht)
Conny Vandendriessche p>
Conny Vandendriessche leidt diverse uitzendbedrijven. In ons land is het belangrijkste daarvan Accent. Haar man, met wie ze al 31 jaar is getrouwd, is IT’er en in coronatijden werken ze gezamenlijk van thuis uit in Oostduinkerke. “Dat lukt best aardig”, zegt ze. Thuis werken heeft een extra voordeel voor haar. “Ik kan eindelijk eens voluit van mijn huis genieten.” p>
De zetel van haar bedrijf is in Roeselare gevestigd, op het Accent Business Park. Ze hebben een zoon die als piloot voor TUI werkt en die – door de coronacrisis – momenteel economisch werkloos is. Maar ook in haar vrije tijd is Conny gepassioneerd door het ondernemen, maar dan vooral vanuit vrouwelijk perspectief. “Het vrouwelijk ondernemerschap ondersteunen is mijn passie”, zegt ze. Zo stond ze mee aan de wieg van We are Jane, een fonds van ondernemende dames voor ondernemende dames. p>
Deuredoeners
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier