Ondernemer Pascal: “Onthaasten? Neen, ik werk toch veel liever door!”

Pascal Demuynck: "Ook na de coronacrisis zullen we voorzichtiger zijn met de handhygiëne." © Joke Couvreur
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ook in de bouwsector is het aanpassen aan de coronamaatregelen. Om zijn personeel te beschermen, ging de bouwonderneming van Pascal Demuynck uit Elverdinge zeven dagen dicht, maar sinds deze week is het weer werken geblazen, weliswaar met de nodige bescherming. “Misschien moeten we het bouwverlof in juli beperken: drie weken in plaats van vier”, klinkt het.

Op de werf aan de Plasstraat in Zonnebeke lijkt het business as usual, maar Pascal Demuynck en zijn twee personeelsleden hebben toch een onderbreking van ruim een week achter de rug als gevolg van de coronacrisis. “We zijn deze week herbegonnen met werken na die onderbreking”, vertelt Pascal. “Op de eerste plaats was dat voor de veiligheid van mijn medewerkers, die samen in de auto moesten zitten om op de werf te geraken. Ten tweede hadden we ook problemen met leveringen van cruciale materialen.”

Krijg je van de overheid compensaties voor de tijd dat jullie niet konden werken?

“We hebben inderdaad een overbruggingspremie goed voor 1.250 euro aangevraagd. Het is net daarom dat de periode van inactiviteit zeven dagen duurde. Ik had persoonlijk al wat vroeger willen herbeginnen, maar dan heb je geen recht meer op de premie. Die dekt een heel klein beetje de kosten.”

Hoe passen jullie zich nu aan?

“We proberen voldoende afstand te houden van elkaar, bijvoorbeeld wanneer we aan het eten zijn. De gasten komen nu elk met hun eigen vervoer naar de werf. Wat de materialen betreft: alles moet nu geleverd worden. Dat kost wel wat meer tijd achter het bureau.”

Zijn er nog bijkomende problemen voor de bouwsector?

“Absoluut. Het is namelijk zo dat alle bouwvergunningen opgeschoven worden. Normaal hebben de buren van een bouwwerf 35 dagen om bezwaren in te dienen. Door de coronacrisis heeft de overheid beslist om die termijn te verlengen tot 65 dagen. Dat betekent dat de bouwvergunning een maand langer moet uithangen en dat je dus een maand langer moet wachten om eraan te beginnen. Daardoor zijn alle opdrachten die in mei zouden beginnen, verplaatst naar juni.”

Sowieso zal je dus financieel verlies lijden?

“Dat is een feit. Ik zal niet zeggen dat er geen opdrachten zijn in mei, maar het zal toch afwachten zijn. Ik denk dat we na de crisis een beetje meer zullen moeten werken. Het wordt financieel toch een zware periode. Mijn vrouw zou normaal op 1 april beginnen met haar eigen broodjeszaak Evita, maar dat ging ook niet door. We hadden daarin al redelijk zwaar geïnvesteerd. Maar goed, normaal zal de broodjeszaak openen op 21 april. Laat ons hopen dat alles tegen dan weer normaal is.”

Overweeg je om door te werken tijdens het bouwverlof in juli?

“In de sector gaan er toch stemmen op in die richting. In plaats van vier weken zullen wij wellicht maar drie weken sluiten. We zullen dan nog moeten zien of die week vakantie later op het jaar opgenomen kan worden.”

Hoe was het om zeven dagen niet te kunnen werken?

“Het was toch lastig. Ik ben niet iemand die graag thuis werkloos zit te wachten. Vakantie was het ook al niet aangezien we in ons kot moesten blijven. Als ik in congé ben, maak ik graag al eens een uitstapje. Nu kon dat niet. Ik werd zot thuis.”

Veel mensen zien de lockdown als een periode om te onthaasten, maar jij had daar geen behoefte aan?

“Haha, nee. Ik had veel liever doorgewerkt.”

Zijn de klanten terughoudend om jullie binnen te laten uit angst voor besmetting?

“Dat valt nog mee. Wij doen vooral ruwbouw, waardoor we niet veel in contact komen met klanten en vooral in de buitenlucht werken.”

Vrezen jullie om besmet te geraken tijdens het werken?

“Goh, bang… Ik ben er persoonlijk niet zoveel mee bezig. Het zijn mijn gasten die meer angst hebben. Als werkgever moet je daarmee rekening houden. Uiteindelijk voel je je mede verantwoordelijk voor hun gezondheid. Daarom proberen we zoveel mogelijk het risico op besmetting te beperken. Zo voorzie ik nu ook ontsmettingsmiddel zodat ze regelmatig hun handen kunnen wassen, of toch altijd voor het eten.”

Wat ga je anders doen als de coronacrisis voorbij is?

“Voorlopig denk ik niet dat er voor ons veel zal veranderen. Wellicht zullen we wel voorzichtiger zijn met de handhygiëne. Voorts is het misschien verstandig om een grotere voorraad aan bouwmaterialen te hebben.”


Pascal Demuynck

Pascal Demuynck werd geboren op 1 augustus 1952 in Ieper. Hij is getrouwd met Régine Dequecker en (plus)papa van Michael en Tessa. Hij woont aan de Boezingestraat in Elverdinge.

In het secundair onderwijs volgde hij de richting Bouw aan het Ieperse VTI, waarna hij aan de slag ging als bouwvakker. Twintig jaar geleden begon hij zijn eigen bouwonderneming Algemene Bouwwerken Demuynck Pascal. Hij heeft twee werknemers in dienst. Het bedrijf doet alle grote en kleine bouwwerken, maar is vooral gespecialiseerd in ruwbouw.

In zijn vrije tijd is Pascal een fervent loper. Hij is voorzitter van loopclub De StreSSkikkers, die onder andere de Flemish Beerrun organiseert. Vorige zomer mocht de loopclub daarop een 200-tal deelnemers verwelkomen.