https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Carrefour op Torhoutse site Pollet verdwijnt en wordt parking

Directeur Ruimte An Wostyn en burgemeester Kristof Audenaert bij de Carrefour Market die begin volgend jaar gesloopt wordt. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op de site Pollet in de Hofstraat in Torhout, het domein dat anderhalf jaar geleden door het stadsbestuur werd aangekocht, hebben de zaakvoerders van de Carrefour Market op 1 augustus de huurovereenkomst met de stad opgezegd. Dat betekent dat het grootwarenhuis, dat jarenlang Unic heette, uiterlijk eind oktober dichtgaat, beduidend vroeger dan aanvankelijk gedacht. Torhout zal het verouderde gebouw begin 2022 slopen en de parking Pollet uitbreiden van nu 67 plaatsen tot straks boven de 100.

Dat het dossier plots in een stroomversnelling is geraakt en de uitbaters Heidi Pollet en haar man Stefaan Petitqueux de huur al tegen 31 oktober beëindigen, maakt deel uit van afspraken met de warenhuisketen Carrefour. Die wil twee vestigingen in Torhout behouden en dat zal ook het geval zijn. Na heel wat vertraging gaat half oktober op de Burg namelijk een Carrefour Express open in het pand waar tot september 2010 de Versmarkt Schaubroeck 22 jaar floreerde. Jo Schaubroeck is trouwens eigenaar van het gebouw gebleven.

Parking Pollet breidt hierdoor straks uit tot meer dan 100 plaatsen

Voor alle duidelijkheid: de familie Pollet is niet betrokken bij die nieuwe, kleinschalige supermarkt, die elke dag open zal zijn, ook op zon- en feestdagen. Wel blijft de familie, als tweede lokale vestiging van de warenhuisketen, op de hoek van de Makeveldstraat met de Oostendestraat de Carrefour Market runnen, een concept met een groter en gevarieerder aanbod dan de Express.

Doorsteek naar Zuidstraat te voet of met de fiets

Begin maart 2020 heeft de stad de site Pollet gekocht voor 1,85 miljoen euro. Het domein van ruim 4.200 vierkante meter tussen de Hofstraat, de Boeiaardstraat en de Zuidstraat bestond op dat moment uit een parking (toen nog met een slagboom), het grootwarenhuis Carrefour Market en het leegstaande pand van Shoe Discount.

Dat laatste gebouw werd in april van dit jaar met de grond gelijk gemaakt en intussen zijn er extra parkeervakken gecreëerd. De Carrefour mocht er in principe nog tot 31 augustus 2029 blijven, weliswaar tegen een almaar hoger wordende huurprijs, maar gaat over maximum twee maanden al dicht. “Dat is voor het stadsbestuur op de eerste plaats goed nieuws”, aldus burgemeester Kristof Audenaert. “Ter compensatie van de zowat 50 parkeerplaatsen die na de stadskernvernieuwing op en om de Markt verdwijnen, kunnen er binnen het jaar meer dan 100 op de site Pollet beschikbaar gesteld worden. Nu zijn het er, na de recente heraanleg, welgeteld 67.”

Parkeergelegenheid in het hart van de stad

“We hadden natuurlijk liever vróeger geweten dat de Carrefour zo snel zou stoppen, zodat we de parking Pollet in één trek konden heraanleggen. Maar kom, dan zou het ook langer geduurd hebben vooraleer de mensen van wat extra parking konden genieten. Voor de lokale economie is voldoende parkeergelegenheid in het hart van de stad in elk geval van cruciaal belang.”

Op de site Pollet verdwijnt de Carrfour Market, maar op de Burg (foto) opent in oktober een Carrefour Express.
Op de site Pollet verdwijnt de Carrfour Market, maar op de Burg (foto) opent in oktober een Carrefour Express. © Johan Sabbe

Niet onbelangrijk: eenmaal de Carrefour Market op de site Pollet gesloopt is, zal er een relatief brede doorsteek voor fietsers en voetgangers van en naar de Zuidstraat gerealiseerd worden. Op langere termijn voorziet de stad, in samenwerking met externe partners, de definitieve ontwikkeling van de hele site met bewoning, groen en een al dan niet ondergrondse parking.

“De afbraak van het grootwarenhuis zal in principe begin volgend jaar gebeuren”, aldus directeur Ruimte An Wostyn. “Eerst is er een omgevingsvergunning nodig. Over een jaar zou de parking klaar moeten zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten