Caroline Decoster over het jachtseizoen “Tijdens de jacht ben je één met de natuur”
Er zijn weinig mensen die zo gedreven over de jacht kunnen vertellen als Caroline Decoster (54). Haar partner Johan Cortvriendt deelt dezelfde passie. Samen kunnen ze genieten van hun hobby maar vooral de absolute stilte van de wonderlijke natuur heeft een apart plekje in hun hart. “Het spotten van dieren vlak na zonsopgang. Als je het niet hebt meegemaakt, kun je er niet over meepraten. Zo intens, zo magisch”, aldus Caroline.
Vanwaar de passie?
“Mijn interesse is spontaan gegroeid vanuit de passie van mijn vader. Hij was vooral begeesterd door de schietsport in een schietclub. Ik ben er gaandeweg in gerold en haalde mijn jachtverlof toen ik al 37 jaar was. De belangstelling is steeds meer toegenomen. Het is een boeiende wereld met veel respect voor de natuur. Het staat helemaal los van mijn dagelijkse activiteiten. Ik kom er echt totaal tot rust.”
Waarop jaag je het liefst?
“Ik ben beter in vliegend wild dan lopend wild. Grof wild heeft nog een extra dimensie. Maar het gaat niet alleen om het jagen op zich. Je leert zoveel bij. Bij de aanzitjacht, zit je ‘s morgens vroeg of ‘s avonds tegen zonsondergang op een hoogzit. Je observeert en bestudeert het wild. Zijn de dieren aanspreekbaar? De stilte van de natuur is wonderbaarlijk. Je maakt dat tegenwoordig niet veel meer mee. Diep in het bos is het altijd stil. Overdag zie je weinig wild, tenzij tijdens een drijfjacht. Al een halfuur voor de zon opkomt zit je klaar. Dieren zien enorm goed en ruiken nog veel beter. Laat je gsm maar thuis. Stilte is essentieel. Je moet kunnen luisteren en zwijgen. Een dier neemt nooit een pose aan. Een dier is naturel. Die heeft altijd de juist kleren aan. Hij loopt of zit als hij het wil. Dat is ongelooflijk boeiend. Het bekijken van wild zou ik niet meer kunnen missen.”
Is het een groepsgebeuren?
“We worden af en toe uitgenodigd voor een jachtdag. Alleen op zondag kunnen we ons hiervoor vrij maken. Je ontmoet er nieuwe gezichten en je bewondert de natuur. Er wordt veel gewandeld en achteraf drink je een glaasje of eet je een kleinigheid. Ideale ontspanning.”
Waarom denken sommige mensen negatief over de jacht?
“Dat is vooral uit onwetendheid. Jacht is natuurbehoud, wat blijkbaar niet voor iedereen duidelijk is. Een jager maakt deel uit van een groep jagers, een wildbeheereenheid. Ze gaan na welk wild aanwezig is en stellen een plan op wat wel of niet afgeschoten mag worden. Dit wordt gecoördineerd door ‘Natuur en bos’. De jonge generatie geniet een degelijke opleiding rond wapens, wetgeving en biologie van de dieren. Je mag niet schieten om te schieten. Er zijn bepaalde afspraken in de jacht die je moet respecteren. Als je die niet naleeft staan er fikse boetes op. Je kunt niet zomaar een wapen aanschaffen. Als er praktijken gebeuren die niet koosjer zijn, wordt dit gemeld.”
“De schietsport is op zich heel toegankelijk. Als je meer ervaring hebt, kies je automatisch voor beter en iets duurder materiaal.”
Is jagen belangrijk voor de natuur?
“Er is een natuurlijke selectie maar soms moet je ook sturen. Voor landbouwers zijn duiven nefast voor hun gewassen. Het bestrijden van de houtduif is iets waar de jacht voor kan zorgen. Vogels worden kanonnen, vogelverschrikkers of predatorgeluiden na een tijdje gewoon. Soms moet de jacht ingrijpen om voor evenwicht te zorgen. Als je een biotoop niet verzorgd, moet je niet oogsten. In Vlaanderen zitten we krap. De oppervlaktes aan bejaagbare ruimtes worden steeds kleiner. Ze wordt ingenomen door bebouwing en industriezones. Open ruimte wordt schaars. Jagers jagen niet meer bij de deur. Ze trekken verder naar het noorden van Frankrijk. Ook Duitsland, Polen of Tsjechië zijn vandaag populaire jachtbestemmingen.”
Kun je gemakkelijk aan een jachtvergunning geraken?
“Het behalen van een jachtverlof is een intense klus. Een deftig examen. Je behaalt het niet op je sokken. Je moet je ervoor inzetten. De opleiding start rond Nieuwjaar. De examens vinden plaats in augustus. Vanaf september kun je dan beginnen jagen. Ik haalde mijn jachtverlof in 2001. Mijn eerst prooi was een fazant die ik geschoten heb in de buurt van Nevele. Het wild behoort toe aan de jachtheer en mag je niet zomaar in je zak stoppen. Ik heb wel als aandenken enkele pluimen meegenomen.”
Is het een dure sport?
“Net zoals bij andere sporten maak je het zo duur zoals je zelf wilt. De schietsport is op zich heel toegankelijk. In andere sporten moet je ook vergunningen hebben. Als beginner kun je relatief goedkoop aan het werk. Als je meer ervaring hebt, kies je automatisch voor beter en iets duurder materiaal.”
Veel wapenwinkels vind je niet bij ons?
“In 2004 heb ik de wapenhandel van mijn ouders overgenomen. We hebben ons gamma producten in de loop der jaren uitgebreid. Vroeger waren we enkel gekend voor wapens, munitie, kledij en toebehoren voor de jacht. Omdat die jacht zich hoofdzakelijk afspeelt in het najaar, is het vanaf begin augustus tot half december druk. Op het einde van het jaar is ook ons vuurwerk in trek. De laatste jaren hebben we sterk ingezet op de schietsport. Sportschutters zijn regelmatige bezoekers. De nieuwe schietclub St.-Michiel is meer dan ooit een bezoekje waard.”
Komen er nog stropers voor?
“Die bestaan nog steeds. Het zijn meestal mensen die niet beschikken over een jachtverlof. Stroperij is vandaag minimaal. Als je gesnapt wordt, zijn de straffen niet mals. Af en toe wordt er ‘s nachts op boswachters geschoten. Vaak mensen uit het Oostblok die zich niets aantrekken van wetten en regels. Het beeld van de stroper van vroeger is modern geworden. Geen mens met een zak op zijn rug die een paar konijnen pakt.”
Ga je soms oefenen op de schietbaan?
“Heel af en toe. De jacht situeert zich tussen 15 augustus en het einde van het jaar. Dan ligt die stil. De beleving kunnen je inderdaad verder zetten op een schietclub. Je kunt daar ook terecht met een luchtkarabijn. Johan staat bijna wekelijks op de schietbaan. Hij vergezelt klanten als hun wapen ingeschoten moet worden. Vanaf het voorjaar nemen we ook deel aan weideschietingen. Het kleiduifschieten is een populaire sport. Hier komen zowel jagers als sportschutters aan hun trekken.”
“De jacht is een boeiende wereld met veel respect voor de natuur”
Heb je jeugdvriendinnen?
“Ik zat samen met Ann Seys, Carla Vannieuwenhuyse en Ann Degufroy in het middelbaar. We ontmoetten elkaar als adolescent en het is altijd blijven klikken. We zaten altijd op dezelfde golflengte. We gaan soms samen op reis. Op je levensweg kom je mensen tegen waar het mee klikt. Het is aan jou om te beslissen hoe je daarmee omgaat. Met die vriendinnen zitten we ook beroepsmatig in hetzelfde milieu. Ook de mannen komen goed overeen. We staan allemaal met beide voeten op de grond en genieten graag van het leven.”
Waar kun je echt van genieten?
“Uitwaaien aan zee. Even het hoofd leeg maken. Johan is niet zo zot van de zee. Ik wandel en Johan gaat koffie drinken en wacht tot ik uitgewandeld ben.” (lacht)
Zou je alles op dezelfde manier opnieuw doen?
“Sommige dingen komen op je pad. Het is aan jou om ermee om te gaan. Maar je zit binnen een bepaald tijdvak. Natuurlijk maak je fouten.”
Ben je gelovig?
“Ik ben geen praktiserend christen maar ik ben wel gelovig. Ik heb waarden en normen meegekregen van mijn ouders en die respecteer ik. We zijn niet echt kerkgangers. Toen de kinderen nog jonger waren gingen ze eens met Johan naar de middernachtmis op St.-Jozef. Ze waren een uur te laat. ‘Maar papa toch, hoe is dit nu mogelijk?’, reageerden de jongens.”
Heb je nog dromen?
“Het leven dat we nu leiden, zou ik niet meer kunnen missen. Een zaak mogen uitbouwen waar je zelf alles in de hand hebt, ervaren we als een groot voorrecht. Hopelijk kunnen we nog enkele jaren op dezelfde manier verder werken en of en toe een paar jachtreizen meepikken. Dat zou mij heel gelukkig maken.”
Tips van Caroline h2>
Culinair p>
“Als ik tijd heb, kook ik ontzettend graag voor vrienden en familie. Laat mij maar genieten van een zelf geschoten fazant of reebok. Ook ons recept ‘Stoofpotje van wild zwijn met Rodenbach’ klaargemaakt door Johan en ik, is een streling voor de tong. Verder gaan we graag langs bij Barcelo, het tapasrestaurant annex wijnbar in de Middenstraat. De standaardkeuken van Belle Vie van Jery en Mariel, nabij de Ronde Kom, is helemaal ons ding. Heel aangename mensen.” p>
Leuk shoppen p>
“Net zoals elke vrouw ga ik graag winkelen. Jammer genoeg heb ik daar weinig tijd voor. Dus gebeurt dit meestal tijdens een verloren moment. Ik winkel heel doelbewust, hoofdzakelijk in Roeselare. Zowel in de Noord- als Ooststraat zijn heel wat uitstekende boetieken.” p>
Mooie plekjes p>
“Ik vind het Geitepark een heel mooie groene long. Een ideale plaats om je zinnen wat te verzetten. Daar kom ik vaak met de hond. En vooral. Het is vlakbij. Een stevige wandeling en een frisse neus halen. Meer moet dat niet zijn. Onze eigen stad wordt vaak miskend. Je staat er niet bij stil hoe mooi het is en loopt er zonder nadenken doorheen. Daarnaast gaan we graag een ijsje eten in de Zoete Zonde bij Stephan.” p>
Reizen p>
“Zowel Johan als ik willen ooit nog eens terug naar Zuid-Afrika. In Port Elisabeth, nabij Kaapstad woont Peter Decroos. Een Vlaming die daar een wildfarm heeft van 2000 ha die helemaal omheind is. Er zitten springbokken en impala’s. Er lopen daar ook zebra’s, wildebeesten en kudu’s. Dieren zien in hun natuurlijke habitat is een onvergetelijk iets. Je kunt ze observeren terwijl de zon opkomt. Peter organiseert jachtreizen. We hebben daar een jachtreis gecombineerd met dagexcursies. Afrika is een belevenis op zich. Om zes uur ‘s ochtends stonden we op en vertrokken naar de open vlakte. Daar is de stilte echt de stilte. Wij kregen de kans om buiten de toeristische trekpleisters de cultuur te ontdekken. Er is een groot verschil tussen de inlandse bevolking en de toeristen. Tussen rijk en arm. Heel confronterend.” p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier