Carine Vandorpe neemt na ruim 20 jaar afscheid van Eclips: “Soms eenzame hartenbureau, maar hier ook vaak gelachen”

Eddy Bral en Carine Vandorpe in Eclips, hun zaak die in april de deuren sluit. (foto Frank)© Frank Meurisse
Eddy Bral en Carine Vandorpe in Eclips, hun zaak die in april de deuren sluit. (foto Frank)© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Straks start Carine Vandorpe (59) aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. En met haar heel haar gezin, want de familie Bral verhuist als er een overnemer gevonden is voor persverkooppunt Eclips. Eddy en Carrine hebben ook al de donkere kanten van het leven gezien, maar willen niettemin optimistisch blijven. “Straks Bosmolens Ommegang? We hopen van wel!”

Eddy Bral, afkomstig van Ardooie en Carine Vandorpe, die opgroeide op de Negenhoek op de Bosmolens, zijn de ouders van vier kinderen: Aynsley (39) en Cozy (37) wonen met hun gezin respectievelijk op de Bosmolens en in Rumbeke en Kayleigh (23) met haar vriend Niels Desmet nog mee ten huize Bral. Atreyu overleed in april 2014 op 19-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen kanker. Ook vader Eddy heeft twee jaar geleden met de ziekte te kampen gehad. “Ik ben al even lang gestopt met roken”, zegt Eddy (61). “Het heeft toch ook iets goeds met zich mee gebracht.”

Muzikale naam

Het gaat goed met Eddy, maar er is ook onverwacht nieuws. Carine stopt in april met Eclips, de zaak die in 1999 startte als stripboekhandel. “Daarvoor was er hier een kleine kruidenierswinkel gevestigd. We wilden eigenlijk meteen van start gaan en kranten en Lotto-producten verkopen, maar het duurde nog twee jaar voor we daar de toelating voor kregen.”

Het persverkooppunt draagt ook een wat aparte naam. “Eclips ( in het Engels Eclipse, red. ) was de oorspronkelijke titel van The Dark Side of the Moon van Pink Floyd en ook een nummer op dat album”, verklaart muziekliefhebber Eddy Bral. “Het kind moest een naam hebben, lacht hij.

Toen Eclips na twee jaar ook het gamma aan perstartikelen mocht verkopen, ging de bal helemaal aan het rollen. “Het hangt eigenlijk allemaal wat aan elkaar. Mensen komen met de Lotto spelen, nemen een krant mee, je zou ook verbaasd zijn hoeveel mensen nog de remmen dicht trekken om een pakje sigaretten… De jongste jaren verkopen we ook wat voedingswaren. We zitten hier niet ver van het woonzorgcentrum en de bijhorende assistentiewoningen. Die mensen springen hier vaak binnen. Maar we hebben ook een divers publiek. Van het jongere, werkende volk dat hier ‘s morgens vlug nog eens stopt, tot de mensen die hier overdag komen en ook wel eens nood hebben aan een babbel. Het grote voordeel aan onze zaak dat we langs een invalsweg zitten.”

“Ik word straks 60, de lange werkdagen beginnen door te wegen”

Carine haalde het al even aan, ze bood ook vaak een luisterend oor aan mensen die hun hart eens wilden luchten. “Zelf hebben we natuurlijk ook veel meegemaakt, Atreyu heeft jaren tegen zijn ziekte gestreden. In het begin praat je daar niet over, maar op de duur polsen de mensen al eens. Je zou ook verbaasd staan hoeveel mensen zich in een gelijkaardige situatie bevinden. En eens praten kan deugd doen. Het leek hier soms wel het Eenzame Hartenbureau. Maar er werd hier ook veel gelachen, hoor. We hebben ook veel klanten van buiten de Bosmolens, maar de wijk op zich is hier de jongste jaren ongeveer verdubbeld en straks bouwen ze hierachter ook nog 42 woongelegenheden op de site van Serres Guillemyn.”

Niet enkel de Bosmolens veranderde, ook de winkel evolueerde mee met de tijdsgeest. “Zo zijn we nu ook een officieel Bpost-verdeelpunt. Dus komen er hier ook al heel wat mensen om een pakje.”

Maar de knoop is doorgehakt. Straks gaat Carine opnieuw in loondienst werken en breit ze een slot aan haar professionele carrière. “Ik word straks 60 en het begint wat zwaar te worden. Iedere dag om 4.45 uur opstaan, vrij lange werkdagen en dat zes op zeven. Maar ik heb het altijd graag gedaan. Voordeel was ook dat ik altijd thuis was voor de kinderen. En ik zal de mensen ook missen natuurlijk, maar ook in mijn nieuwe job zal ik voldoende sociaal contact hebben. Het weekend van 17 en 18 april wordt ons laatste. De zaak staat over te nemen en ondertussen houden we ook uitverkoop.”

Twee keer Lotto-pot

Zowel in 2010 als in 2012 werd ook een mooie Lotto-pot verdeeld in Eclips. “Eén keer was dat met onze eigen groep spelers, de winnende Quick Pick viel op 31 december. Een mooi eindejaarsgeschenk. Het in groep op de Lotto spelen gebeurt hier trouwens nog altijd.”

En ooit had Carine van de kinderen een tajine cadeau gekregen. “Ik wilde daar iets in bereiden. Er kwam hier vaak een Marokkaanse klant over de vloer en ik vroeg hem of hij eens een recept voor mij kon regelen. Op een zondagmiddag om 12.30 uur stond hij hier aan de deur. Niet met een recept, maar met een volledig klaar gemaakte maaltijd, inclusief zelf gebakken brood en koekjes en warme thee”, rakelt Carine nog een anekdote op.

De winkel en bijhorende woning staat te koop. “Onze zaak hier kan een dagbladhandel blijven, maar evengoed dienst doen voor een andere onderneming.”

Meer info: 0478 94 79 62 of eclips2@skynet.be

“We denken al na over een alternatief voor Bosmolens Ommegang”

Eddy Bral is ook voorzitter van feestcomité Bosmolens Ommegang. De 133ste editie van de wijkfeesten konden in 2020 niet plaatsvinden, de programmatie werd verplaatst naar 2021. Met optredens van Fleddy Melculy tot Christoff en de bekende ingrediënten als de wieler- en loopwedstrijden. “Een jaar zonder Bos Ommegang, het voelde inderdaad raar aan”, bevestigt Eddy. “We hopen vurig dat we deze zomer onze feesten op een normale manier kunnen laten doorgaan. Maar ondertussen hebben we ook al gevraagd aan onze bestuursleden om mee te denken over een alternatief. Financieel hebben we vorig jaar geen grote meerkosten gehad. We hebben wat voorschotten betaald, maar die zijn doorgeschoven. We hebben ook goede contacten met de boekingskantoren. We zullen klaar zijn voor een nieuwe editie, maar het zal natuurlijk afhangen van wat al dan niet mag. En dat zal dan weer afhangen van de vaccinatiegraad, vermoed ik.” (WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.