Calypso Performance ensemble uit Zwevegem neemt deel aan eTalent

(foto Geert Vanhessche)©Geert Vanhessche
(foto Geert Vanhessche)©Geert Vanhessche
Redactie KW

Het Calypso Performance Ensemble uit Zwevegem neemt deel aan de eTalent wedstrijd van CGN united. De organisatie achter de indoorwedstrijden in Nederland zette wegens corona een digitaal evenement op poten. Alle voorbereidingen konden van thuis uit en via onlinemeetings gebeuren.

Het ziet er niet naar uit dat er in de nabije toekomst nog optredens voor een groot publiek zullen doorgaan. Ook repetities kunnen door de strenge coronamaatregelen sinds 30 oktober vorig jaar niet meer plaatsvinden. “Via kanalen zoals Zoom en Teams worden onlinerepetities georganiseerd, maar daar was na verloop van tijd minder animo voor. Dat is vooral te wijten aan het feit dat er geen doel meer is”, zegt Sem Vanhessche, staflid van Calypso Performance Ensemble.

De eTalent-wedstrijd waaraan de groep nu deelneemt, is van diezelfde organisatie die ook achter ‘winterguard’ en andere indoorcompetities zoals ‘Winds’ ( blaasinstrumenten, red. ) en ‘Drums’ zit. Voor deze wedstrijd moesten deelnemende groepen een filmpje maken. Bij Calypso werd ervoor gekozen om binnen het concept per sectie te werken. Het werd zelfs een heuse ‘battle of the secties’.

“Het thema bedenken was nu een stuk moeilijker dan bij onze gewone shows”, weet Sem. “Normaal kijk je naar wat andere korpsen in het verleden brachten en dan haal je daar inspiratie uit, maar dit is een volledig nieuw concept. We waren er wel snel uit dat we de muziek niet zelf zouden spelen. Bij de onlinerepetities kwamen we erachter dat het nogal moeilijk is om het ritmische en het muzikale samen te krijgen. We hebben dan gekozen voor een popnummer.”

Motivatie

“We hopen om snel weer op te kunnen starten met de reguliere repetities, want een doel hebben is belangrijk. Dat we kunnen repeteren, helpt om de motivatie te behouden. We zijn er al zeker van dat de show die gepland stond, nog met een jaar uitgesteld zal worden. Enerzijds omdat we de show niet beu willen worden, anderzijds ook omdat er waarschijnlijk geen momenten zullen zijn om hem te tonen aan het grote publiek.”

Door de coronacrisis stopten sommigen met hun hobby en merkten ze dat ze hun tijd ook anders kunnen besteden. We polsten of dit ook bij Calypso het geval is. “Daar hebben wij nog niet veel problemen mee gehad. Daar zit ook het belang van de doelen, daarmee kunnen we de leden misschien nog stimuleren.”

(NV)

De eTalent-wedstrijd kan je op zondag 18 april vanaf 14 uur volgen via videovault.eu/cgn/live/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.