Cafébazen tevreden: “Bubbel van tien personen is perfect”

Maandag gooien de vele cafés van onze provincie opnieuw de deuren open. Met heel veel zin, want de voorgestelde maatregelen worden door de herbergiers omarmd. “Het zal vooral deugd doen om onze klanten terug te zien.”

Eveline Demierbe en Filip Vanacker van café ’t Elfde Gebod in Izegem. © Frank Meurisse

Perfect te doen. Dat is de teneur bij wie een café runt. “Anderhalve meter afstand kunnen we garanderen”, zeggen Filip Vanacker en Eveline Demierbe van ’t Elfde Gebod in Izegem. “En als er een mondmasker moet gedragen worden, zullen we dat doen. Al vraag ik me af of dat ook achter de toog zelf nodig is, want dan begeef je je eigenlijk niet in de verbruikszaal. Daar zal ik me nog eens goed over informeren. De barstoelen aan de toog zullen we wegnemen en aan enkele hoge bartafeltjes plaatsen. Zo creëren we per tien mensen een aparte toog. Die bubbel van tien is trouwens perfect. Zo wordt het voor iedereen aangenaam.

Het stadsbestuur van Izegem zorgt voor extra terrasruimte en dat juichen Eveline en Filip alleen maar toe. “Nu nog hopen op een goeie zomer, maar onze klanten popelen om terug te keren. En bij ons jeukt het ook. Die eerste vers getapte pint zal ik me waarschijnlijk mijn leven lang blijven herinneren. Het is ook nodig dat we opnieuw aan de slag kunnen, want april en mei zijn traditioneel onze beste maanden.”

Onze jaarlijkse vakantie in augustus hebben we geannuleerd. We werken door, want het beste kwartaal van het jaar is verloren gegaan – Nele Delaere en Bart Uyttenhove, Bockor Café Gravenhof

Nele De Laere en Bart Uyttenhove van Bockor Café Gravenhof in Ingelmunster.
Nele De Laere en Bart Uyttenhove van Bockor Café Gravenhof in Ingelmunster.© FODI

Een zelfde geluid valt te noteren bij Bart Uyttenhove en Nele Delaere van Bockor Café Gravenhof uit Ingelmunster. “Je kan niet geloven hoe blij we zijn om onze zaak te kunnen heropenen. We zijn helemaal uitgerust, maar kunnen ons ook vinden in de voorwaarden. In plaats van een mondmasker zullen wij een faceshield (doorzichtig gezichtsmasker, red.) dragen. Zo zien de mensen ons gezicht en is er nog interactie met de klanten. Erg belangrijk in onze sector. Het zal even wennen worden, maar een mens past zich snel aan.”

Beste kwartaal verloren

Ook de tien mensen per tafel vinden Nele en Bart best oké. “Net voldoende en op die manier kunnen we ook voldoende afstand garanderen. We zullen duidelijke stickers op de grond aanbrengen om iedereen op de nodige anderhalve meter te wijzen en aan de toog komen twee bartafels. De toog zelf zullen we afschermen. Het is ons doel om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten en gelukkig kunnen we, in samenspraak met de gemeente, ook ons terras gevoelig uitbreiden.”

De jaarlijkse vakantieperiode in augustus hebben Nele en Bart geannuleerd. “We werken deze zomer gewoon door. Dat moet ook, want door de lockdown is het beste kwartaal van het jaar verloren gegaan. De steunmaatregelen van de overheid waren welkom, maar daarmee redden we het niet. Gelukkig hebben veel vaste klanten al gezegd dat ze ons missen en meteen zullen terugkeren. Dit nieuws maakt veel goed. Daarom openen we nu maandag al de deuren, in plaats van traditioneel op woensdag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.