Cabaretgezelschap de Zingende Sterren uit Waregem zit zonder lokaal

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

Koninklijk cabaretgezelschap De Zingende Sterren is dringend op zoek naar een nieuw lokaal. Het huidige pand in de Stormestraat waar ze al een kwarteeuw repeteren en waar het archief is opgeslagen, wordt verkocht. Het moet vlug gaan want eind oktober is de première gepland van hun nieuwste blijspel.

“De Zingende Sterren konden sinds 1996 tot nu terecht in de Stormestraat voor de repetities van hun stukken. Da’s 25 jaar. Erg lang, dus. Onlangs liet de eigenaar ons weten dat hij het gebouw zou verkopen. Wij hebben nu zes maanden de tijd om elders een grote ruimte te vinden. We zoeken iets in de orde van 200 vierkante meter. Want er zijn niet alleen de repetities, daarnaast is er ook een enorm archief. Alles samen gaat het toch wel om een grote verhuizing”, zegt Melodie Haelters, een van de jongste Zingende Sterren.

Zij voegt er meteen aan toe dat er vooral repeteren nu erg belangrijk is. “Er is al een nieuw stuk, geschreven door Bart Eggermont. Normaal gezien gaan de repetities van start na Waregem Koerse. De première is eind oktober. De voorstellingen voor dit jaar – het zijn er een achttal – liggen vast. Die vinden allemaal plaats in de schouwburg van cultuurcentrum De Schakel. Maar eerst moeten we toch rekening houden met corona en de maatregelen die tegen dan zullen gelden”, weet ze.

Rijke geschiedenis

Het is geen gemakkelijke opdracht in Waregem een lokaal te vinden dat voldoende groot is. Want het gaat niet alleen om de spelers zelf, er zijn ook nog de decorbouwers, de muzikanten en alle andere leden van de vereniging die ervoor zorgen dat elke nieuwe productie vlekkeloos verloopt.

“De Zingende Sterren, dat is een vereniging met een rijke geschiedenis. Dat resulteert meteen in een groot archief. En vergeet ook de talrijke decorstukken niet, net als heel veel partituren van onder andere de Zilertalers Blaaskapelle. Dat is de groep muzikanten waarmee wij altijd optreden. Voor dat alles heb je voldoende ruimte nodig”, zegt Melodie.

Loods

Intussen heeft het bestuur via diverse media laten weten dat de zoektocht naar een geschikt lokaal is begonnen. Een tijdelijke oplossing zou kunnen zijn dat het gezelschap voor de repetities terecht kan in een van de ontmoetingscentra in Waregem en de deelgemeenten. Allicht is er hier of daar ook een leegstaande loods te vinden.

“Het is afwachten”, besluit Melodie. “Hopelijk vinden wij een volwaardig alternatief. En als het kan, zelfs voor vele jaren. We verhuizen liefst zo vlug mogelijk. De komende weken zullen dat uitwijzen. Wie een geschikte locatie kent, mag altijd een van de leden van De Zingende Sterren op de hoogte brengen.” (Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier