Buurtzorghuis d’Oude Kapelle in Ieper krijgt extra steun

Buurtzorgcoördinator Maddy Decroix en directeur Marnix Vieren. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Sinds een tijdje is er steeds meer aandacht voor buurtgerichte zorg, een tendens waar ook Wieltjesgracht vzw uit Ieper met het buurthuis d’Oude Kapelle en de inzet van een buurtzorgcoördinator graag aan meewerkt en zijn schouders onder zet.

“In mei breidde de Wieltjesgrachtfamilie uit met het buurthuis d’Oude Kapelle”, vertelt buurtzorgcoördinator Maddy Decroix. “Deze naam werd niet zomaar gekozen, want het toekomstige buurthuis is gevestigd in de voormalige Onze-Lieve-Vrouw Gasthuiskapel op de site. In het buurthuis worden er dagelijks warme maaltijden aangeboden in het sociaal restaurant in samenwerking met het Huis aan de Vaart. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals een kaartersnamiddag, filmavond, bewegingslessen in samenwerking met Fit tot in de Pit, maar zeker ook infonamiddagen.”

“Er is tijdens de weekdagen steeds een vrijblijvend centraal aanspreekpunt aanwezig voor alle zorg- en welzijnsvragen van de buurtbewoners zodat hun netwerk verstevigd kan worden voor maximale ondersteuning in de thuiszorg”, vervolgt Maddy. “We organiseren niet alleen activiteiten binnenshuis maar ook buitenshuis. Wieltjesgracht is gekend omwille van het vele groen op de site en het is dan uiteraard ook een ideale uitvalsbasis om buiten te buurten.”

Projectsubsidie

“Het doel is om van het buurthuis en de tuin een bruisend middelpunt te maken in de buurt voor alle generaties”, pikt algemeen directeur Marnix Vieren in. “We willen hiermee onze deuren openzetten voor jongere en oudere, mobiele en minder mobiele buurbewoners. Dankzij een nieuw verkregen projectsubsidie van het Europees steunprogramma Leader Westhoek kunnen we ook van onze tuin een pareltje maken, een tuin die toegankelijk is voor iedereen en uitnodigend om er samen gezellig te buurten. Dankzij het Leaderproject kunnen we inzetten op het creëren van een veilige bewegingsruimte, beweegtoestellen, moestuinperkjes en dierenweiden.”

D’Oude Kapelle krijgt een financiële steun van 153.000 euro voor het project dat in totaal 236.000 euro kost. Vanuit het bewegingshuis ‘Fit tot in de Pit’ worden er zomersessies georganiseerd zodat iedereen al kennis kan maken met het gamma en beweegtoestellen in de tuin.

Meer info over deze georganiseerde sessies kan je verkrijgen via Mien Verstraete op 0477 90 98 32. Voor meer info over de verschillende buurtinitiatieven kan je terecht op 057 22 69 47 of via info@wieltjesgracht.be of ga vrijblijvend langs in het buurthuis d’Oude Kapelle tussen 14 en 16.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier