Buurtpluktuin Petit Paris valt in de prijzen: “Natuur en mens samenbrengen”
De groene buurtpluktuin van Petit Paris is meer dan een groene oase. Het is een sociale ontmoetingsplaats die de verbondenheid stimuleert. Met dit initiatief sleepte de buurtpluktuin de ‘publieksprijs voor groenste particuliere buurtinitiatief’ van projectontwikkelaar Matexi in de wacht.
Dit jaar organiseerde Matexi voor de vijfde keer de Matexi Award. “Die prijs wordt toegekend aan de vele Belgen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt”, zeggen Bart Goudeseune en Joke Bloeyaert, de touwtrekkers voor dit project waarbij zowel lokale overheden als particulieren een initiatief konden indienen dat de verbondenheid tussen buren versterkt én de leefbaarheid van buurten vergroot. “In totaal werden meer dan 120 projecten ingediend. Politicus Herman Van Rompuy heeft de top 10 gekozen van projecten van lokale overheden en de top 10 van projecten van particulieren. Onze buurtpluktuin Petit Paris zat in de top 10 van deze laatste categorie. Wij wonnen de ‘publiekprijs voor groenste particuliere buurtinitiatief’ en kregen 1.000 euro voor de buurt. Deze prijs werd in Brussel uitgereikt door juryvoorzitter Gaetan Hannecart, presentator Wim de Vilder en Herman Van Rompuy. Joke Bloeyaert en ikzelf gaan deze winter brainstormen hoe we dit geld zinvol kunnen besteden zodat mens en biodiversiteit in onze wijk er alvast wel zullen bij varen, want deze prijs dient om de buurt extra te verbinden en te vergroenen! We zijn fier op de erkenning en we hopen met dit groene initiatief anderen te inspireren. In totaal waren er 8 winnaars in verschillende categorieën.”
Pluk de dag
“Een eentonig grasveld… meer was er niet nodig om in Veurne een nieuwe, groene ontmoetingsplaats te creëren”, zeggen Joke en Bart. “Zo werd dit het eerste Veurnse project gerealiseerd met het landschapsfonds. Samen met zo’n 100 buurtbewoners werden nadien 20 fruitbomen, tientallen bessenstruiken en duizenden bloembollen geplant. Het effect werd snel zichtbaar, want vogels, bijen en vlinders vinden er wat ze zoeken. Ook de inwoners vinden er makkelijk hun weg. Ons doel is natuur en mens samenbrengen. De stad sprong bij, gaf het grasveld voor zes jaar in bruikleen en stond in voor de praktische werken, zoals het boren van de plantgaten. Regionaal Landschap Westhoek hielp financieel. Bijdragen van vrijwilligers en omwonenden waarborgden een prachtige afwerking. Wij, onze familie, vrienden en buren van de wijk Petit Paris zorgen voor een duurzame opvolging. We hopen dat het anderen inspireert. Pluk de dag, letterlijk!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier