Buurthuis Venning wil duidelijkheid over nieuwe locatie, als die er komt: “We worden vergeten”

Eline Poublon, Eric Vigués en Fabrice Dupont, vrijwilligers bij Buurthuis Venning © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Buurthuis Venning in de Damastweversstraat is één van de sociale initiatieven die onderdak vindt in het gewezen pand van de Deelfabriek. Het gebouw staat te koop en het contract van de wijkwerking loopt eind juni af. “We vallen zonder lokaal, maar tot nu toe werd geen oplossing aangereikt”, zeggen vrijwilligers Eline Poublon en Eric Vigués die aan de alarmbel trekken.

Eind juni zal Buurthuis Venning niet langer terechtkunnen in hun lokaal in de Damastweversstraat 1. “Intussen zijn alle initiatieven verhuisd, behalve vzw Poerderie en ons wijkcentrum, maar zelfs zij hebben al weet van een nieuwe locatie. Voor ons werd nog geen oplossing gevonden. We hoorden al te vaak “we gaan ervoor kijken”, maar niemand beweegt. We willen dit onder de aandacht brengen en meer mensen mobiliseren. Naar mijn gevoel wordt Wijkcentrum Venning altijd vergeten. Ik vraag me af of dat komt door de slechte reputatie van vroeger, maar dat moet dan dringend herzien worden. Buurtwerker Matti Van de Straete heeft de wijk samen met de vrijwilligers echt laten openbloeien. Venning is een kleine wijk, maar we bereiken toch wel een 40-tal mensen, van allerlei culturen. Het zou jammer zijn moest ons buurtwerking wegvallen”, vertelt Eline.

“Ik vraag me af of dat komt door de slechte reputatie van vroeger, maar dat moet dan dringend herzien worden” – Eline Poublon

“Het is trouwens al 40 jaar lang een buurthuis geweest. Het toffe aan Buurthuis Venning is dat het door de buurtbewoners zelf en vrijwilligers wordt gerund en onderhouden, dat is uniek. Wij komen met ideeën en Matti ondersteunt. Iedereen is heel geëngageerd. We zijn echt een meerwaarde die niet mag wegvallen. Je kan hier terecht voor laagdrempelige sociale ontmoetingen en activiteiten aan een budgettaire prijs, denk maar aan recepties, carnaval, cinema of buurtmaaltijden op donderdag. Gezien de komende verkiezingen staan we misschien niet hoog op de prioriteitenlijst, maar we verwachten meer duidelijkheid over onze toekomst. We voelen ons als wijkcentrum wat vergeten in Kortrijk”, vult Eric aan.

“Het toffe aan Buurthuis Venning is dat het door de buurtbewoners zelf en vrijwilligers wordt gerund en onderhouden, dat is uniek” – Eric Vigués

De vrijwilligers van Wijkcentrum Venning nemen nu zelf het heft in handen. “We hebben al verschillende mensen aangesproken in de buurt. Wie weet heeft iemand wel wat ruimte, al is het maar een tijdelijke container ter hoogte van de oprit waar Stad Kortrijk in kan helpen sponsoren. Het moet niet per se groot of mooi zijn, wij brengen de charme. Zolang we ontmoeting kunnen creëren”, besluit het duo.

Meer informatie over de werking op www.burenvenning.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier