“Buurtbewoners zijn de overlast beu”: laatste raveparty op zaterdag 11 mei in brouwerij Feys in Alveringem

De brouwerijsite in de Bergenstraat in Beveren-Kalsijde is gemiddeld drie keer per jaar het toneel van een langgerekte raveparty. Omdat de buurt het gehad heeft met overlast van geluid, parking en vervuiling, is 11 mei de laatste editie. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Acht jaar lang heeft ondernemer Arthur Depuydt uit Watou twee tot drie keer per jaar fuiven georganiseerd in en rond de voormalige brouwerij Feys in de Bergenstraat. Het festivalgedeelte overdag ging van 14 tot 22 uur achteraan in de weide door, om nadien van 22 tot 5 uur binnen verder te fuiven. Op zaterdag 11 mei staat de laatste editie gepland. “De omwonenden klagen”, zegt burgemeester Liefooghe.

Pivovar is het project van eventondernemer Arthur Depuydt (27) uit Watou. Het format is telkens hetzelfde: gemiddeld drie keer per jaar huurt hij de brouwerijsite in de Bergenstraat af. In de achterliggende weide wordt een soort van festivaldorp opgebouwd en in de brouwerij worden draaitafels geïnstalleerd. Het event zelf heeft een dagprogramma met festivalallures in open lucht en een nachtelijk programma met technomuziek indoor. De fuiven trokken telkens tussen de 150 en 300 jongeren naar Beveren.

Verliefd

“Acht jaar geleden kwam de toen nog piepjonge Arthur Depuydt bij mij langs”, vertelt Hendrik Nelde, die eigenaar is van de brouwerijsite en naast het monumentale pand op de grens tussen Alveringem en Poperinge woont.

“Hij had bij ons een verjaardagsfeest bijgewoond, wilde eventmanagement studeren en vroeg of hij hier ook zijn verjaardag mocht vieren. Natuurlijk heb ik toegezegd. Arthur werd verliefd op de site en richtte Pivovar op, bedoeld voor drie of vier party’s per jaar in en rond de brouwerij. De naam vind ik schitterend gekozen: ‘pivo’ is bier en ‘pivovar’ is brouwerij in het Tjechisch. Ik stemde ermee in, op voorwaarde dat hij de vergunning zou aanvragen en dat instanties als brandweer en politie akkoord zouden gaan. Zo geschiedde ook: de omwonende kregen een briefje in de bus, ze kregen een gratis drankbonnetje of een barbecueworst… Dat heeft Arthur altijd goed geregeld. Dat de gemeente na 11 mei geen vergunning meer wil geven is een drama: voor de jongeren die hier een leuke locatie hadden, voor Arthur die inkomsten verliest én voor mezelf! De samenwerking met Arthur was mijn grootste bron van inkomsten. Poperinge heeft recent twee naburige woningen afgebroken om er een parking van te maken, dat zou de parkeerdruk wat verlicht hebben. Ik betreur deze beslissing”, zegt Hendrik Nelde. “En dat allemaal omdat twee van de honderd omwonenden klagen…”

Omwonenden

Wij trokken uiteraard naar die omwonenden in de Bergenstraat en duwden lukraak op drie deurbellen. Niemand die we spraken is haatdragend tegenover de brouwerijsite of haar eigenaar, maar van de eerste tot de laatste vindt men dit geen geschikte locatie om drie of vier keer per jaar te fuiven.

“Wij hebben een huis dat goed geïsoleerd is”, reageert een overbuur. “Wij slapen ook nog eens aan de achterkant en op voorwaarde dat de ramen dicht zijn, is slapen geen probleem. De muziek overdag buiten is natuurlijk wel in de hele straat te horen en de ravemuziek ’s avonds laat hoor je buiten ook. Dat is boenkeboenke. Ik hoorde ooit van mensen dat er in hun brievenbus werd geplast. Op zondagmorgen ligt er ook steevast afval op straat. De parkeerdruk is hier altijd hoog, maar nog meer dan doordeweeks staat alles hier tijdens zo’n weekend vol. Er liggen ook twee vakantiewoningen in de straat; een van zes en een van zestien personen. De parking die de gemeente heeft aangelegd, bracht een beetje ademruimte, maar loste niet alles op. Neen, dit brengt niks bij voor de omgeving, enkel overlast. De projecten van kunst en klassieke muziek die Hendrik naar de brouwerij bracht, kan ik wel appreciëren. Echt de moeite waard! Ik stel voor dat hij die weg verder bewandelt.”

Een andere bewoner reageert als volgt: “Ik herinner mij een verjaardagsfeest in de brouwerij. Op een gegeven moment was men op straat aan het vechten. Wij zijn zelf ook jong geweest en mensen mogen zich amuseren. Maar zodra wij weten dat er weer een raveparty aankomt, gaan wij op weekend.”

“De bewoners moesten de parking vrij houden, dat is toch de wereld op zijn kop?”

“Bedankt om het goede nieuws van de laatste editie te brengen”, zeggen twee bewoners die naast de openbare parking wonen. “Dat wisten we nog niet. De laatste editie was Halloween vorig jaar. Fuifgangers werden doorverwezen naar het stukje openbare parking en de bewoners werden via een briefje gevraagd om de parking vrij te houden. Dat is een beetje de wereld op zijn kop. Of er veel volk komt? Amai nog niet! Luide wagens zetten zich overal waar er plaats is, ook voor garages. Ze zetten zich zo danig dicht van de zijgevel van onze woning dat aan die kant naar buiten gaan dan niet meer mogelijk is. Mijn overbuur raadde me aan om de brievenbus af te plakken en de decoratie aan de voordeur zet ik ook elke keer binnen. Ik vroeg Hendrik al eens om de zaak te bespreken en zei hem dat ik dit niet de juiste locatie vind. Wat hij daarop zei? Niet veel. Dat het zijn inkomen is en dat we gratis binnen mogen. Maar wij hebben daar geen behoefte aan. Thuis wil een mens gewoon rust. Ik heb niks tegen evenementen, maar dit is een dichte woonbuurt. Ik weet niet waar het verstand van organisatie en gemeentebestuur zit om hier zoiets te organiseren en vergunnen.”

Geen klachten

Of hij het einde heeft zien aankomen? “Eigenlijk niet”, reageert Arthur Depuydt wanneer wij hem contacteren. “Ik heb altijd goed buurschap nagestreefd, door de buurt te informeren en op zondagochtend met mijn medewerkers een toer te doen en resterend afval van het openbaar domein te verwijderen. Ik organiseer Pivovar ook in Gent, maar Beveren was mijn hoofdlocatie. Spijtig dat het hier eindigt, maar het is nu zo.”

“Diep vanbinnen wisten wij ook dat dit geen geschikte fuiflocatie is, maar het college heeft dit lang vergund omdat we geen klachten kregen”, zegt burgemeester Gerard Liefooghe. “Vrij recent ontvingen we wel vier klachten: twee mondelinge en twee via mail. Op deze manier kan het voor mij niet meer. Mensen hebben recht op parking en nachtrust. We plegen ook geen woordbreuk. De editie van 11 mei gaat nog door, omdat die al heel lang is aangevraagd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier