Dirk De fauw meteen scherp: “Dankzij aanslag geen aandacht voor actie van Voorpost”

De moordpoging kan als inspiratie dienen voor de strip Dictator Dirk, zegt Dirk De fauw. Hier poseert hij met cartoonist Bart Vantieghem en scenarist Koen De Brabander, tijdens de voorstelling van de strip in het stadhuis enkele weken geleden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Slechts luttele uren na een aanslag op zijn leven, haalt Dirk De fauw vanop zijn ziekenhuisbed al uit naar Voorpost. “Dankzij die snijwonde van 14 centimeter in mijn hals, was er amper media-aandacht voor hun actie op de Burg”, sneert hij.

Zaterdagmiddag stuurde Dirk De fauw al een persbericht de wereld in, maar nu kregen we de Brugse burgemeester ook aan de lijn. “Mijn toestand is momenteel redelijk goed”, klinkt het. “Voordat mijn halswonde gehecht werd, moest ik onder de scanner om zeker te zijn dat er geen vitale delen geraakt waren. Jammer dat ik nu even buiten strijd ben, want zo mis ik een aantal mooie momenten met onze inwoners. De viering van de honderdste verjaardag van bootjesman Edmond Coucke, bijvoorbeeld. Heel spijtig.”

De Brugse burgervader ontsnapte aan de dood, maar kan zelf lachen met wat er zich zaterdagvoormiddag afspeelde aan zijn advocatenpraktijk. “Misschien kan je als titel van dit artikel schrijven Dictator bijna vermoord?”, lacht hij, verwijzend naar de strip ‘Dictator Dirk’ die wekelijks in het Brugsch Handelsblad staat en onlangs ook in boekvorm werd uitgegeven (foto).

“De cartoonisten die wekelijks de satirische strip tekenen, zullen geen gebrek aan inspiratie heb. Er is één ding goed aan de snijwonde van 14 centimeter die ik nu in mijn hals heb. De nationale media hadden zaterdagnamiddag totaal geen aandacht voor de verboden manifestatie die Voorpost zaterdag in Brugge organiseerde om vermoorde blanke Zuid-Afrikanen met een rouwregister te herdenken.”

Al meteen grappen maken en politiek uithalen, luttele uren nadat er een aanslag op zijn leven werd gepleegd: Dirk De fauw is duidelijk aan de beterhand. “Ik wil uitdrukkelijk het ziekenhuispersoneel van het AZ Sint-Jan bedanken voor de goede zorgen die ze me hebben geboden. Ook bedank ik graag alle mensen die massaal hun steun hebben betuigd en me een spoedig herstel wensen. Ik hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.