Burgemeester Kris Declercq strijdvaardig: “Roeselarenaars zijn weerbaar. Ook in coronatijden”

Brugemeester Kris Declercq is een nu nog verlaten Ooststraat. "We zullen er alles aan doen om het voor iedereen veilig te houden." © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Ook in Roeselare, nog altijd hét commerciële hart van West-Vlaanderen, was het de voorbije weken akelig stil. Nu de maatregelen wat versoepeld zullen worden, zal ook het leven in de stad weer toenemen, maar burgemeester Kris Declercq predikt gezond verstand. “We moeten allemáál voorzichtig blijven. Alleen zo kunnen we corona klein krijgen.”

Een erg bizarre periode. Zo omschrijft burgemeester Kris Declercq (CD&V) zijn voorbije zeven weken. “Overdag had ik het enorm druk. Iedereen bij de stad stak enkele tandjes bij en ik holde zelf ook van hot naar her. Maar ‘s avonds zat ik, net als iedereen, in mijn kot. Het was van Kerstmis geleden dat ik nog eens een avond thuis was. En nu ben ik dat elke avond.”

Hoe vreemd was het om je geliefde stad zo desolaat te zien?

“Het was surreëel. Onze zinderende stad werd plots een lege plek. Zeker in het centrum. Maar tegelijk was dat ook goed, want dat betekende dat de Roeselarenaar de maatregelen erg strikt opvolgde. De voorbije weken is het weer wat drukker geworden. Mooi weer, veel wandelaars en fietsers… Maar we moeten met z’n allen voorzichtig blijven. Alleen zo kunnen we corona klein krijgen.”

Roeselare is dé commercestad bij uitstek. Plots was er geen enkele winkel meer open…

“Vreemd. Ik zie de Ooststraat als onze eigen Ramblas. Er hangt altijd een leuke ambiance, er is altijd wel iets te doen. Dat viel van de ene dag op de andere helemaal weg. Maar die situatie bood ook opportuniteiten. Veel mensen hebben onze fietswegen en parken ontdekt. Een bewijs dat we de voorbije jaren de juiste beleidskeuzes hebben gemaakt, maar dat we ook nog meer werk moeten maken van groen.”

We werken aan een creatief alternatief voor het Vat van Rodenbach – burgemeester Kris Declercq

Hoe moeilijk was het om de stad te besturen?

“Compleet anders dan we gewoon zijn. Vooral het continu moeten aanpassen aan de nieuwe maatregelen was niet evident. Gelukkig hadden we onszelf goed voorbereid. Zo was er al op 2 maart een eigen taskforce en op 16 maart, drie dagen na de lockdown, stond ons vrijwilligersplatform Roeselare Helpt al op poten. Het moeilijkste was misschien wel om zo breed mogelijk te communiceren, want we wilden echt iedereen bereiken. Dat is ons grotendeels gelukt met bewonersbrieven en via de digitale weg, dankzij snel en efficiënt schakelen.”

Iedereen heeft de mond vol over mondmaskers. Hoe ziet de situatie voor Roeselare er uit?

“Er is onze strategische voorraad van 120.000 mondmaskers die eenmalig gebruikt kunnen worden voor noodsituaties in de medische sfeer. Onze ‘oorlogskas’, zeg maar. Maar daarnaast willen we elke Roeselarenaar ook twee herbruikbare mondmaskers bezorgen, naast de federale levering. We hopen daarmee in de eerste weken van mei te kunnen starten.”

Het legendarische Vat van Rodenbach zal dit jaar niet plaatsvinden.
Het legendarische Vat van Rodenbach zal dit jaar niet plaatsvinden.© STEFAAN BEEL

Had je pakweg een jaar geleden durven denken dat mondmaskers hét topic onder de Roeselarenaars zou zijn?

“Neen. Dit hele verhaal is nieuw, hé. Maar gelukkig verschenen we goed aan de aftrap. Iedereen bij de stad heeft fenomenaal werk geleverd en deinsde er niet voor terug om er enkele taken bij te nemen. Allemaal voor onze inwoners. Daar kan ik alleen maar mijn hoed voor afdoen. De voorbije weken hadden we ook amper de tijd om uitgebreid te debatteren over wat moest gebeuren en moesten we ons niet aan duizend-en-één voorschriften en procedures houden. Dat kwam de efficiëntie alleen maar ten goede. Er zijn ook veel goeie zaken boven water gekomen. Denk maar aan onze campagne Koop in RSL of Beire #VANRSL, waarbij we tijdens de paasvakantie uitdagingen voor onze jongeren de wereld instuurden. Dat bewijst hoeveel creativiteit deze stad herbergt. De Roeselarenaar is erg weerbaar. Ook in coronatijden.”

Is deze coronacrisis de grootste uitdaging van uw burgemeesterschap?

“De voorbije jaren hebben we al enkele keren het gemeentelijk rampenplan moeten afkondigen. Ik ben mijn ambt gestart met de grote wateroverlast van 2016, er was de betoging op Pinksteren 2018… Maar dit is van een compleet andere orde. Du jamais vu. We hebben veel draaiboeken in de kast zitten, maar een pandemie was nieuw. Op basis van wat we nu meemaken, kunnen we ons in de toekomst nóg beter voorbereiden op een eventuele nieuwe uitbraak.”

Na dit hele verhaal ga ik meteen mijn ouders bezoeken. Daar snak ik echt naar – burgemeester Kris Declercq

Wat met de ondertussen beroemde Zomer #VANRSL? Valt die in het water?

“Een zomer bomvol activiteiten is sowieso niet aan de orde. We werken aan een lightversie van onze Batjes, zonder traditioneel Vat van Rodenbach, maar voorlopig kunnen we niet anders dan afwachten. Er liggen verschillende scenario’s op tafel, maar alles hangt af van wat de Nationale Veiligheidsraad straks zal beslissen. Het is nog te vroeg om onze zomer nu al in een vast jasje te gieten.”

Wat zal je zelf het meest missen?

“Simpel: het jaarlijkse Vat van Rodenbach. Jong en oud komt er samen, je ontmoet er heel de stad… Het zal raar zijn om de Grote Markt die avond leeg te zien. Maar: we werken aan een creatief alternatief. Nog even wachten.”

Hoe hebt u op persoonlijk vlak de voorbije weken beleefd?

“Ik heb veel te doen gehad. Na elke persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad mocht ik me opmaken voor een 48 uur durende tsunami aan vragen. Maar die heb ik een voor een beantwoord. En ‘s avonds zat ik thuis. Ik heb leren strijken, kan nu eindelijk deftig zelf een steak bakken en heb mijn hele appartement op orde gezet. Sinds de lockdown van kracht is, heb ik ook geen druppel alcohol meer gedronken. Tournée Coronale…”

Wat is het eerste dat u zal doen eens dit hele verhaal voorbij is?

“Een goeie frisse Rodenbach op een van onze vele terrasjes drinken en mijn ouders bezoeken. Nu bellen we veel met elkaar, maar elkaar in levende lijve zien, daar snak ik echt naar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.