Burgemeester Francis Benoit : “Nog elk jaar naar Pukkelpop, maar niet voor de headliners”

Redactie KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Francis Benoit, burgemeester van Kuurne.

De eigen muzikale strapatsen van burgemeester Francis Benoit blijven beperkt tot een paar jaar dwarsfluit in een ver verleden, maar de Kuurnse burgemeester is wel jaren op een andere manier druk bezig geweest met muziek. Hij was in 2002 de oprichter van Novarock, het Kortrijkse festival dat snel uitgroeide tot dé voorjaarsklassieker van het festivalseizoen. “We programmeerden Gabriel Rios in de vooravond, nog voor Broad Daylight een hit was geworden”, herinnert Francis Benoit zich nog. “Ook Goose hadden we al vrij snel, om vier uur in de namiddag toen nog, en ook Selah Sue speelde een van haar eerste optredens op Novarock.”

We programmeerden Gabriel Rios nog voor Broad Daylight een hit was geworden

Helaas ging de stekker er uit in 2013, toen een wezenlijk deel van het budget wegviel en een nieuwe editie niet langer haalbaar was. “Ik mis het wel”, bekent Francis Benoit. “Het was iets dat ik heel graag deed. En burgemeester zijn is natuurlijk een erg veelzijdige job, maar festivals organiseren hoort er niet bij. Ik help wel nog wat bij het vastleggen van de cultuurprogrammatie in Kuurne, dus daar kan ik mijn ei nog wel kwijt.”

En ook zelf kruipt Francis Benoit af en toe nog eens op een podium, zij het dan achter de draaitafels. Hij begon als dj op KSA-fuiven, maar breidde het werkterrein al snel uit naar andere feestjes, dikwijls in ’70-’80-thema.

Francis Benoit draait dan doorgaans de betere Studio Brussel-sound van vroeger en nu, en dat is ook (deels) te merken aan zijn top 12 :

>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Gabriel Rios – Broad daylight

“Gabriel Rios heb ik ontdekt op Novarock. Hij kwam er optreden als nobele onbekende, maar een week voor festival werd hij hotshot op Studio Brussel. Zijn optreden lokte veel geïnteresseerden in de namiddag en het werd het begin van iets moois. Ook in Kuurne kon ik Gabriel Rios samen met mijn vrienden strikken voor een exclusieve set in de KUBOX.”

02 Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays

“Ik ben opgegroeid in de Live Aid-periode en ik houd er nog altijd een bewondering voor Bob Gelhof en zijn vroeger werk aan over. Het is ook een lied over een verschrikkelijke gebeurtenis die me telkens weer aangrijpt, een schietpartij op een school in 1979 die het leven kostte aan verschillende mensen.”

03 David Bowie en Mick Jagger – Dancing in the streets

“Twee legendes uit de muziekwereld. Ik playbackte het nummer nog op een KSA-oudersfeest en het maakt me nog steeds vrolijk.”

https://www.youtube.com/watch?v=9G4jnaznUoQ

04 Queen – Bicycle Race

“Om de een of andere reden hou ik van de kitsch van Freddie Mercury. En dit lied roept op tot meer fietsgebruik, dus dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

05 Goose – alles

“Hier kon ik er niet zomaar één nummer uit pikken, ik vind alles wat ze gemaakt hebben goed. ‘t Is ook een Kortrijkse groep en ik had het plezier ze ook al meermaals aan het werk te zien, onder meer op Novarock en vele andere festivals. Blijft de max live.”

https://www.youtube.com/watch?v=v8czahhuX2o

06 Flip Kowlier – Min Moaten

“Min Moaten was het campagnelied waar ik burgemeester mee werd in 2012. Ik maakte toen een remake die VTM, Focus-WTV, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Studio Brussel én natuurlijk ook Krant van West-Vlaanderen haalde. ‘Min Kuurne, ik zie ulder geirn’, klonk mijn versie. Kowlier en ‘t Hof zag ik ook al vele keren live, onder meer op Novarock en in Kuurne. Helaas voor de bezoekers van KW.be is het filmpje niet meer online te vinden. Doordat er fragmenten van Belgium’s Got Talent in werden gebruikt, heb ik het na de verkiezingen offline moeten halen. Maar zelf heb ik wel nog een versie staan.”

07 Manu Chao – Clandestino

“Een brandend actueel thema natuurlijk, in volle vluchtelingencrisis, maar gewoon ook heel leuke muziek. Van Manu Chao tot Mano Negra, ik hou van de latino sound.”

08 Johan Verminnen – Ik Wil De Wereld Zien

“Dit is pure nostalgie. Johan Verminnen is dé zanger van mijn kinderjaren. Ik leerde hem kennen jeugd en muziek, waarvan mijn moeder voorzitter was. Tars Lootens en Johan Verminnen deden dan veel zogenaamde klasconcerten en soms kwamen die dan nog eens mee naar huis of gingen ze nog iets drinken. ‘t Is niet meteen StuBru-muziek, maar ik koester er goede herinneringen aan.”

09 Foo Fighters – alles

“Foo Fighters tekenden voor het beste optreden dat ik ooit zag, op Pukkelpop. Ik ben ook fan van Nirvana en Pearl Jam trouwens. Nu ik burgemeester ben, is het minder eenvoudig om nog veel optredens te doen, maar elk jaar gaan we nog vier dagen naar Pukkelpop. Niet om naar de headliners te gaan kijken, wel om de bands van morgen te ontdekken op de kleinere podia.”

https://www.youtube.com/watch?v=iTGU636GyEU

10 Stuff. – Daiquiri

“STUFF., de ‘band from outer space’ rond drummer Lander Gyselinck, is in Gent vooral bekend om zijn legendarische jamsessies in de White Cat. Live staat ze voor vette beats, maffe improvisaties, gevaarlijke synthlijnen en buitenaardse grooves. Is te ontdekken en wordt big in 2016!”

11 Girls in Hawaï – bees and butterflies

“Ik hou van veel Waalse en Brusselse bands. Deze is pure klasse en staat garant voor intieme optredens. Het is ook een van de beste optredens die ik ooit zag.”

12 Sigur Ròs – Hoppipola

“De bekende band uit IJsland, al is er daar wel meer keuze. Er komen heel wat goede groepen uit Scandinavië. In de kerstvakantie ben ik op citytrip geweest naar Stockholm. Ik houd sowieso wel van de noorderse sfeer.”