Buitengedeelte zwembad al anderhalf jaar dicht door vallende golfballen: “Het zijn de meeuwen”

Sportschepen Bart Plasschaert en zwembadbeheerder Johan Vandenbussche. Over hoeveel golfballen er nu precies belandden in de buitenzone lopen de meningen uiteen. Farys neemt de kosten op zich voor een tijdelijke oplossing. (foto EFO)
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Golfballen in de jacuzzi’s van het zwembad Brigitte Becue zorgen al maanden voor een discussie tussen de stad, de Wellingtongolf en Farys. “Het buitengedeelte van ons zwembad is al anderhalf jaar dicht”, zegt de stad. “De golfballen blijven komen”, luidt het in het zwembad. Wellingtongolf nuanceert. Farys komt nog dit voorjaar met een oplossing.

Het zwembad Brigitte Becue opende in mei 2021. De ervaringen met het grote bad en het instructiebad zijn positief. “Het wordt heel vaak gebruikt. We zijn zelfs twee dagen open vanaf 6.30 uur en soms tot 22 uur. Het draait erg goed. Alle Oostendse scholen komen hier gratis zwemmen en we komen tegemoet in het vervoer, zodat alle kinderen kunnen leren zwemmen”, zeggen Sportschepen Bart Plasschaert (CD&V) en de nieuwe zwembadbeheerder Johan Vandenbussche. Sinds de opening veranderde er één en ander. “Voor het recreatiegedeelte, waartoe ook de buitenzone behoort, moesten we bijsturen. Er was soms te weinig bezoek om er twee redders te voorzien en daarom beslisten we om die zone enkel op woensdag, in het weekend en de vakantie te openen”, duidt Plasschaert. “Het recreatiebad met glijbanen en speelzones kan niet concurreren tegen grotere waterparadijzen en modernere zwembaden zoals in Brugge”, zegt een bron.

Buitengedeelte dicht

Niet lang na de opening ging het buitengedeelte, met drie bubbel- en warmwaterbaden, douche en ligzone weer dicht. Dat was meer dan een jaar geleden. “Er vlogen golfballen in het gedeelte dat uitkijkt op de golf”, zegt Bart Plasschaert. “En er sneuvelde al een raam. Daarop besliste Farys om het buitengedeelte te sluiten. Je kunt het risico niet lopen dat iemand een golfbal op zijn hoofd krijgt. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen die het gebouw betreden.”

“Tegen het zomerseizoen komt er een overspanning met netten” – Bruno Pessendorffer, woordvoerder farys

Over hoeveel golfballen er nu precies belandden in de buitenzone, lopen de meningen fel uiteen. Vaststellingen zijn er kennelijk niet gemaakt. De (recent aangestelde) zwembadbeheerder Johan Vandenbussche: “Vorige week nog belandde hier een golfbal.” Schepen Bart Plasschaert zit verveeld met de zaak. “Er vliegen nog steeds golfballen over het net en het is dus logisch dat het buitengedeelte dicht is. En dat is jammer, want het recreatiegedeelte is al niet zo groot”, aldus de schepen. Er was bij het ontwerp blijkbaar niet gedacht aan de golfbaan als buur. “De plannen werden opgemaakt door het vorige stadsbestuur”, viel te noteren op het stadhuis.

Hoeveel golfballen?

In 2004 opende Wellingtongolf een driving range (oefenbaan) en in 2006 volgden zes holes en in 2007 nog eens drie holes. Daar luidt men een andere klok: “Er is daar welgeteld één golfbal beland. Het is tot een rechtszaak gekomen, die we hebben gewonnen. Farys is daartegen in beroep gegaan en de zaak is in behandeling. Er werden bovendien over de hele lengte van het zwembad netten geplaatst. Wij stellen ons steeds constructief op in de zaak.”

Meeuwen pikken ballen

Bij de Wellingtongolf wijzen ze op recente vaststellingen van een personeelslid op het terrein: “We hebben zelf kunnen zien dat meeuwen golfballetjes oppikken en verder laten vallen.” Bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) duidt woordvoerder Jan Seys: “Meeuwen zijn van nature nieuwsgierig en vinden snel hoe ze iets kunnen omzeilen. Het is bekend dat ze mosselen oppikken en van wel 10 meter hoog laten vallen op een harde ondergrond om er voedsel uit te halen. Maar het is me niet bekend dat meeuwen golfballen oppikken.”

Reactie Farys

Eigenaar van het zwembad is dienstverlener Farys, waarin ook de steden en gemeenten vertegenwoordigd zijn. Over het ontwerp, waarbij het buitengedeelte van het zwembad zich aan de kant van de golf bevindt, zegt woordvoerder Bruno Pessendorffer: “Het ontwerp is opgesteld en uitgevoerd nadat met alle stakeholders/betrokkenen werd gepraat. Nergens was er een opmerking of tegenkanting. We kunnen het buitengedeelte nu niet openen omdat er een risico is van vliegende golfballen. Maar er is wel een tijdelijke oplossing in de maak en tegen het zomerseizoen is dat in orde. De oplossing gaat in de richting van extra netten, maar moet afdoende zijn zodat het risico vermeden wordt. We denken aan een bescherming of overspanning met netten. Het is een voorlopige oplossing, want er loopt nog een juridische procedure. Daarbij is de vraag aan de club om de hole te verleggen. Omdat het een kleinere club is, werd voorgesteld dat wij die kosten op ons nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier