Brugse winkelstraten versierd met 400 kerstbomen

De handelaars van de Smedenstraat kregen hun kerstboom van Mercedes Van Volcem. (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Vanaf 29 november worden de Brugse winkelstraten gevuld met kerstbomen. In oktober konden alle handelaars uit dertig winkelstraten in de binnenstad een kerstboom aanvragen. “Kerst in Brugge is uniek. Vanuit de stad zelf plaatsen we al heel wat bomen, zo’n 136, maar dit jaar gingen maar liefst 400 handelszaken op ons verzoek om een boom voor hun etalage te platsen in”, aldus de Brugse schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem.

400 kerstbomen, dat is volgens Mercedes Van Volcem 33 procent meer dan vorig jaar. “De handelaars zijn enthousiast en willen tevens dat er in Brugge een heel gezellige kerstfeer is in onze feëerieke stad. Dat doet me ongelofelijk plezier, ik ben blij dat de handelaars enthousiast zijn over de intiatieven van het stadsbestuur.”

“Brugge is altijd mooi, maar nog mooier in de Kerstperiode”, vervolgt de schepen. “Je kan niet alleen genieten van Wintergloed en de Kerstmarkt maar je kan ook naar Brugge om vele geschenkjes te kopen en te zoeken voor onder de Kerstboom. De handelaars zien uit naar de komst van vele kopers en wensen alvast hun bezoekers ook in de straat te verwelkomen. Dat doen ze alvast met een kerstboom buiten te zetten. Het gaat om dertig winkelstraten in de binnenstad en de polderdorpjes Lissewege en Dudzele.”

“Omdat we de komende kerstperiode opnieuw graag de winkelstraten in de kijker plaatsen, leveren we gratis kerstbomen aan de handelaars. Een prachtig mooi groen decor zal onze winkels en handelaars in de kijker zetten”, zegt MercedesVan Volcem.

Enthousiast

Heel wat handelaars werden aangeschreven en maar liefst 400 handelaars tekenden in op het aanbod van de stad. Dat zijn er 120 meer dan vorig jaar in 2020. Vooral de Langestraat en de Smedenstraat zijn zeer enthousiast: respectievelijk 31 en 30 handelaars vroegen daar een boom aan.

“We kunnen helaas niet alle handelaars in de hele stad voorzien van een Kerstboom omdat we dit structureel niet aankunnen in deze korte periode. Nu is het al een hele klus om dit tijdig te laten beleveren door onze diensten gedurende tien dagen”, bekent de schepen. “We zeitten in om de winkelstraten en de beleving in de binnenstad. Elke deelgemeente wordt ook voorzien van een kerstboom op openbaar domein waarrond mensen kunnen samenkomen met de buurt. In Dudzele en Lissewege en Zeebrugge zijn er nog enkele handelaars en die zijn ook geconcentreerd in twee straten, daar hebben we een uitzondering voorzien.

Ophaling

De bomen zijn fijnsparren van een 2,5 à 3 meter en worden in pot geleverd aan de deur. De stadsdiensten zorgen voor de levering tussen 29 november en 10 december. In de week van 10 januari worden de bomen dan door de groenophaling weer opgehaald. Dat is 10 januari voor Dudzele/Lissewege en 13 januari voor de binnenstad.

De handelaars moeten zelf instaan voor de plaatsing en de versiering van de kerstbomen. De bomen kunnen vastgemaakt worden door de handelaar zelf of in een pot geplaatst worden aan de gevel. “Het is wel belangrijk dat ze een meter vrijwaren op het voetpad als doorgang”, stipt de schepen nog aan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.