Brugse Reismarkt afgelast omwille van coronavirus

Een eerdere editie van de Brugse reismarkt. (foto Reismarkt Brugge/Wegwijzer)
Stefan Vankerkhoven

Het eerste groot evenement in onze provincie dat afgeschaft wordt omwille van het coronavirus is een feit: de Reismarkt in de Brugse stadshallen, die jaarlijks duizenden avontuurlijke reislustigen lokt, gaat niet door op 15 maart. Diverse scholen schrappen hun infodagen. In het Brugs Atheneum wordt zelfs de 100 dagen-show afgelast. Brugge organiseert omwille van corona geen lentewandelingen voor senioren.

Al wekenlang werd de Brugse Reismarkt online en in diverse media aangekondigd. Het gaat om een initiatief van de vzw Wegwijzer, waar jaarlijks in de Brugse stadshallen 300 ervaren reizigers via intieme face-to-face gesprekken toekomstige vakantiegangers praktische info en tips vertrekken over verre en dichtbije bestemmingen.

Voor dit populaire evenement hokken elk jaar duizenden bezoekers samen voor lezingen en workshops in de Brugse stadshallen. In overleg met het Brugs stadsbestuur hebben de organisatoren nu beslist om de Reismarkt dit jaar te schrappen wegens de dreiging van het coronavirus. Dat bevestigen ons de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock en Marjolein Puype van de vzw Wegwijzer.

Geen annulatiekosten

Nico Blontrock wijst ons ook op een maatregel die het Brugs stadsbestuur deze week nam: “Organisaties die uit voorzorg wegens het coronavirus een evenement annuleren waarbij ze beroep deden op materiaal van de Uitleendienst van Stad Brugge, zullen we hiervoor geen annulatiekosten laten betalen. In deze uitzonderlijke situatie proberen we zo enigszins de geleden schade van de organisatoren te verzachten.”

“Nu de regering en de wetenschap prominent aansporen tot burgerzin en gezond verstand, beslist Wegwijzer om de Reismarkt voor komende zondag af te gelasten”, verduuidelijkt Marjolein Puype. “Bovendien kunnen organisatoren van evenementen verantwoordelijk gesteld worden als bezoekers ziek worden. Geen hart onder de riem dus voor het Brugse non-profit reisinformatiecentrum, dat persoonlijk contact tussen reizigers hoog in het vaandel draagt.

“Het succes van Reismarkt is gebaseerd op het nauw contact tussen reizigers. We verwachtten zo’n 4000 bezoekers die de hele dag zouden aanschuiven aan tafel bij 250 ervaren reizigers voor een persoonlijk gesprek. Wegwijzer zou dus onvoldoende kunnen garanderen om het contact op een veilige afstand te houden.

“Van de 300 reizigers en medewerkers die jaarlijks de handen in elkaar slaan, hadden we hier en daar al signalen van bezorgdheid en annulatie opgevangen. Reismarkt, de jaarlijkse alternatieve reisbeurs waar bewuste en kritische reizigers elkaar weten te vinden, zou in tijden van corona niet hetzelfde geweest zijn. We nemen deze beslissing met spijt in het hart en werken vol goede hoop toe naar de volgende editie van Reismarkt, op zondag 7 februari 2021”, aldus Marjolein Puype.

Infoavond

Ondertussen lasten ook diverse scholen evenementen af. Het VTI Brugge schrapt de infoavond voor toekomtige leerlingen van vrijdag 13 maart. “Vanuit de overheid kregen wij dinsdag nieuwe richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Zo moeten wij o.a. situaties vermijden waarbij veel mensen samenkomen”, aldus woordvoerder Tim Desendere. Voorlopig gaan het infoweekend op vrijdag 24 april (nocturne) en zaterdag 25 april (opendeurdag) onder voorbehoud wel door.

Ook de Brugse stedelijke Culturele Raad, die jaarlijks cultuurprijzen uitreikt, schrapt zijn algemne vergadering van zondag 15 maart in De Biekorf. “We willen geen mensen de baan op sturen die zelf actief zijn in vele verenigingen en veelal met de risico doelgroep in aanraking komen”, zegt voorzitter Piet De Langhe. “We gaan onze leden op een ander moment uitnodigen later op het jaar.”

Als alternatief is er een beperkt en intiem persmoment in het Crowne Plaza Hotel voor de uitreiking van de prijzen, enkel voor journalisten en de gelauwerden…

Geen grootouderontbijt

De Brugse Hotel- en Toerismeschool Spermalie annuleert zijn open dag op 15 maart.

Communicatieverantwoordelijke Greet Verleye laat ons weten dat Freinetschool De Boomhut in Sint-Andries veiligheidshalve zijn grootouderontbijt van woensdag 11 maart uitstelt. Net als de boekvoorstelling over het twintigjarig bestaan van deze school….

En uiteraard schrapt de stad Brugge ook de lentewandelingen voor senioren op 24 en 25 maart. Die waren voorzien voor alle Bruggleignen die dit jaar 70 jaar oud worden….

De laatstejaars leerlingen van het Brugs Atheneum zijn ontgoocheld dat de directie de coronadreiging aangrijpt om de 100 dagen-show van vrijdag 13 maart af te gelasten. “We mogen wel met 400 leerlingen in de refter zitten, maar niet metr evenveel personen in de sportzaal voor onze show….”, luidt de kritiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.