Brugse oppositie eist nultolerantie tegen jonge geweldenaars en drugdealers

Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond pleitten Nele Caus (N-VA) en Stefaan Sintobin (VB) voor een nultolerantie tegen jonge geweldenaars en zware repressie tegen drugdealers. Aanleiding waren recente vechtpartijen op ‘t Zand en in de stationsbuurt, naast het toenemend druggebruik onder Brugse jongeren.

Nele Caus (N-VA) zei wel dat die repressie moet gekoppeld worden aan een beter preventiebeleid, zoat het probleem kordaat kan aangepakt orden: “Het is tijd voor actie.” Stefaan Sintobin (VB) wees er tevens op dat drugs op school in Brugge een groot probleem zijn en wuifde het argument dat de vechtpartijen corona-gerelateerd zijn, weg : “Dit is zinloos geweld.”

Volgens Pascal Ennaert (Vooruit) heeft de politie kordaat opgetreden tegen het toenemend harddruggebruik: “De jonge daders die geweld pleegden zijn intussen opgepakt. Maar we mogen die feiten ook niet opkloppen. In mijn jeugd had elke deelgemeente zijn jeugdbende en werden er tijdens fuiven in het Boudewijnpark veel stoelen kapot geslagen. Nu vallen enkele feiten meer op door de sociale media. Maar er is niet meer geweld dan vroeger. Er dient in deze stad meer een beroep gedaan te worden op straathoekwerkers.”

Krachten bundelen

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) repliceerde dat we Brugge niet mogen afschilderen als een stad waar voortdurend veel lelijke dingen gebeuren: “Onze jeugd is niet verdorven. Uiteraard was ik verontwaardigd bij het zien van de beelden van twee recente feiten. De daders zijn gearresteerd, vijf minderjarigen zijn al voor de jeugdrechter gebracht. De medewerking van Justitie is belangrijk. De politie kan kort aanhouden, zonder vervolg door Justitie is dit frustrerend. De daders kregen huisarrest, ze moeten gemeenschapsdienst verrichten en een begeleidingstraject volgen.”

“De politie voerde sinds het begin van dit jaar 148 gerichte controles in parken en pleinen uit. De lokale recherche werkt actief aan de opsporing van drugdealers, er is onlangs 2 kilo drugs en druggeld in beslag genomen. Zeven dealers zijn gearresteerd. Inzake sensiblisering en drugpreventie zijn er tal van iniatieven. Samen met preventieschepen Mathijs Goderis (Vooruit) zal ik al die initiatieven beter op mekaar afstemmen. We moeten de krachten bundelen, ook met de scholen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier